Αδικαιολόγητη έλλειψη μορφίνης σε φαρμακεία!

Δεν φθάνει που η χώρα μας διαθέτει την πλέον παρωχημένη νομοθεσία για την φαρμακευτική χρήση των ναρκωτικών αναλγητικών, η νέα αδικαιολόγητη έλλειψη μορφίνης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρεί σκληρά χιλιάδες καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας που βασανίζονται από αβάσταχτους πόνους!

Σύμφωνα με επείγουσα καταγγελία της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗΣΥΑ), “συνάδελφοι που εργάζονται στα Κέντρα Πόνου των κρατικών νοσοκομείων και ασθενείς τους μας κατήγγειλαν ότι πηγαίνοντας να προμηθευτούν, με την απαιτούμενη συνταγή, τις απαραίτητες για την ανακούφισή τους αμπούλες μορφίνης, ενημερώθηκαν από τους φαρμακοποιούς ότι δεν είναι δυνατόν να τις έχουν, διότι δεν υπάρχουν στο κρατικό μονοπώλιο και δεν θα υπάρχουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου! Οι καταγγελίες τους επιβεβαιώθηκαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της ΠΑΡΗΣΥΑ με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης”.

Επίσης, η ΠΑΡΗΣΥΑ υπογραμμίζει ότι “το γεγονός της έλλειψης της μορφίνης έρχεται να προστεθεί στην ούτως ή άλλως αδικαιολόγητη ανυπαρξία και άλλων σκευασμάτων οπιοειδών, γεγονός που τοποθετεί την χώρα στην τελευταία βαθμίδα παροχής παρηγορητικής και συμπτωματικής φροντίδας στην Ευρώπη. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται έλλειψη οπιοειδών στη χώρα μας λόγω κακού κρατικού προγραμματισμού και ελλειπούς ενδιαφέροντος για την επιβεβλημένη αναπροσαρμογή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες σε οπιοειδή. Ο κακός προγραμματισμός και η αδιαφορία της πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα της ανακούφισης του πόνου των βαριά πασχόντων ασθενών. Καλούμε, λοιπόν, ως επιστημονική εταιρεία τα ΜΜΕ να αναδείξουν το απαράδεκτο αυτό γεγονός, με την ελπίδα ότι το αρμόδιο υπουργείο θα ευαισθητοποιηθεί επιτέλους και θα πάψει να κωφεύει στις συνεχείς εκκλήσεις μας για μία συνάντηση, με στόχο την λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των βαριά πασχόντων συνανθρώπων μας”.