ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / Η παρέμβαση με τα απογευματινά χειρουργεία αποτελεί ένα κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ!

Τι ανέφεραν σε σημερινή συνέντευξη ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας για το κόστος της κάθε επέμβασης, ανάλογα με τη βαρύτητα.

Το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων άρχισε να εξετάζεται 23 χρόνια πριν, επί ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου.

Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας την απόφαση για το νέο εγχείρημα από κοινού με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως στόχος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Σημείωσε πως οι ιδιώτες δεν μπορούν να  το υποκαταστήσουν, διότι φροντίζουν κυρίως για το κέρδος.

Θύμισε πως τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν επί 22 χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία με αμοιβή.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς των γιατρών και του προσωπικού”, επισήμανε.

Τόνισε πως τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και πως – για να διπλαστεί ο μισθός των νοσοκομειακών γιατρών, όπως ζητείται – θα έπρεπε να επιβληθεί ένας ακόμη ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η παρέμβαση με τα απογευματινά χειρουργεία αποτελεί ένα κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και παραμονής των ήδη υπηρετούντων.

Όπως είπε, παρέχεται η ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να οργανώσουν απογευματινά ιατρεία, εάν θέλουν και εάν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

Σε σχέση με την ανησυχία, σύμφωνα με την οποία ύλη από τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία στα απογευματινά, είπε πως υπάρχει ενιαία λίστα, ενώ τίθεται προϋποθέσεις για τα απογευματινά με τον αριθμό των πρωινών χειρουργείων.

Για τις αμοιβές του προσωπικού, σημείωσε πως σκοπός είναι να είναι πιο ελκυστικές από εκείνες του ιδιωτικού τομέα.

Λίστα αναμονής

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τις επικείμενες παρεμβάσεις. Επισήμανε πως με τη σημερινή κυβέρνηση το ΕΣΥ βρέθηκε στην καλύτερη έκφανσή του.

Αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, λέγοντας πως υπήρξε η μεγαλύτερη ενίσχυσή του.

Χαρακτήρισε σημαντικό να αποκτηθούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίας στο εξωτερικό (λίστες αναμονής).

Η Σουηδία – είπε – έχει αναμονή 50 μέρες αναμονή και το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 12 μήνες στα “ψυχρά” περιστατικά.

Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει λίστα. Έγινε μία προσπάθεια το 2017, αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες ούτε στα ίδια τα νοσοκομεία.

Υπήρχε μία λίστα με 120.000 άτομα, η οποία εκκαθαρίστηκε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Το 38% είχε χειρουργηθεί αλλού.

Αυτή την ώρα περιμένουν 102.634 άτομα, με έως 4 μήνες αναμονής και 58.000 πάνω από 4 μήνες και 26.000 πάνω από 12 μήνες. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, με τις μεγαλύτερες αναμονές να αφορούν την επέμβαση καταρράκτη.

Τιμές

Οι επεμβάσεις θα αφορούν 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. Οι μικρές επεμβάσεις θα έχουν τιμή 300 ευρώ και οι πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ.

Η κατηγοριοποίηση είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως οι τιμές αυτές είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και θα μοιράζονται σε ολόκληρη τη χειρουργική ομάδα (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό).

Σε μικρές επεμβάσεις, οι χειρουργοί συντονιστές διευθυντές θα λαμβάνουν 550 ευρώ και οι αναισθησιολόγοι 350, στις μεγάλες οι χειρουργοί θα λαμβάνουν 750 ευρώ και στις πολύ μεγάλες επεμβάσεις 1.000 ευρώ.

Στους νοσηλευτές, οι απολαβές θα είναι υψηλότερες από τις αμοιβές στα απογευματινά ιατρεία.

Για την υλοποίηση του μέτρου, θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου θα “αγοράζονται” επεμβάσεις αυτού του είδους από το σύστημα Υγείας (πληρωμές σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ). Η διαδικασία θα ξεκινήσει από το Πάσχα.

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση πως για την ίδια επέμβαση (μπάι πας) το κόστος στο νοσοκομείο, ανά χειρουργό, κυμαίνονται από 2.585 έως 10.725 ευρώ. Πρόκειται για ένα παράδοξο, το οποίο θα κληθούν να εξηγούν οι νέοι διοικητές, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε σχέση με την ενίσχυση του ΕΣΥ, ανακοινώθηκε πως υπογράφονται μέσα στην εβδομάδα πάνω από 600 προκηρύξεις θέσεων.

ΠΗΓΗ: Iatronet.gr/ Δ. Καραγιώργος