Αδυναμία ταμείων, αποτυχία κυβέρνησης

Ασφαλιστικό, ακρίβεια, έλλειψη χρήματος από την αγορά και οι προοπτικές ενός φθινοπώρου, το οποίο θα είναι προπομπός ενός ακόμα πιο βαρύ χειμώνα, δημιουργούν ατμόσφαιρα εκρηκτική για την κοινωνία, η οποία τροφοδοτεί την αντιπολίτευση και διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.

Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να ανταπεξέλθουν των υποχρεώσεών τους μέχρι το τέλος του έτους, αν δεν λάβουν μέρος από τα χρωστούμενα του δημοσίου, έχει φέρει την κυβέρνηση στη θέση του υπολόγου. Οι ανακοινώσεις έγιναν χτες από την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Ταμεία και, πέρα από τις χτεσινές πρώτες αντιδράσεις, σήμερα αναμένονται σφοδρές οι επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τόσο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΝ, στις συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους, κάνουν ήδη λόγο  για παταγώδη αποτυχία του νόμου Πετραλιά, πριν καν συμπληρώσει χρόνο από την εφαρμογή του.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για φαινόμενο της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και εκφράζουν την πεποίθηση ότι σύντομα, και με σταθερή προσέγγιση του προβλήματος θα βρεθούν λύσεις. Κυρίως με περαιτέρω «επεμβάσεις εξυγίανσης» των ταμείων, όπως στο πρόβλημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αλλά και άλλου είδους ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής επιμένει να κινείται διαμορφώνοντας τη δική του ατζέντα, ελπίζοντας να διαμορφώσει ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα. Μ’ αυτή την έγνοια, έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 11 το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Επενδυτικά προγράμματα και κοινοτικό πλαίσιο στήριξης επιστρατεύονται για τη διαμόρφωση ελπίδων-και ευκαιριών για ορισμένους-ανάκαμψης από την κρίση.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα, μετά από μια βδομάδα απουσίας στη Σκιάθο, όπου ήταν ο οικοδεσπότης στο 12ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για ακόμα μια συνεδρίαση: Το Πανελλαδικό Σώμα, το οποίο συγκαλείται το Σαββατοκύριακο. Τις εργασίες του ανοίγει ο Γιάννης Θεωνάς και επί της ουσίας κλείνει με την κυριακάτικη ομιλία του ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει το μεσημέρι του Σαββάτου.