Αεροπλανοφόρο και πλωτό νοσοκομείο

 

Η μεγαλύτερη παγκόσμια ιατρική – νοσοκομειακή μονάδα σε πολεμικό πλοίο είναι ανεπτυγμένη στο αμερικανικό πλοίο αμφίβιας εφόδου “USS Bataan”, που βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εδώ και δύο ημέρες.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η μονάδα διαθέτει 600 κλίνες για περίθαλψη, τέσσερα χειρουργεία με σύγχρονο εξοπλισμό, αίθουσα επειγόντων περιστατικών, μονάδα εντατικής θεραπείας με 22 κλίνες, ιατρικό θάλαμο βραχείας νοσηλείας με 45 κλίνες, οδοντιατρικό τμήμα, ψηφιακό ακτινολογικό τμήμα, τέσσερις γιατρούς χειρούργους, έναν γενικό χειρούργο, ένα γυναικολόγο, έναν παθολόγο και έναν οδοντίατρο. “Εκτός από την περίθαλψη των ναυτών, η μονάδα χρησιμοποιείται και σε αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας”, ανέφερε ο επικεφαλής αξιωματικός της μονάδας κ. Phillips, στη διάρκεια χθεσινής ξενάγησης δημοσιογράφων στο πλοίο. “Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να μεταφέρουμε το εργαλείο ειρήνης στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να εκμεταλλευτούμε τη φιλοξενία των συμμάχων Ελλήνων”, ανέφερε ο κυβερνήτης του “USS Bataan” πλοίαρχος Σάμιουελ Χάουερντ.

“Δεν είναι ένα πλοίο που απλά μεταφέρει ναύτες, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια, όπου είναι απαραίτητο. Η εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών διασφαλίζει ότι μπορεί να γίνει όποια αποστολή, είτε ανθρωπιστική είτε εκστρατευτική, όταν είναι αναγκαίο. Το νοσοκομείο, που είναι το μεγαλύτερο σε πλοίο, εκτός των νοσοκομειακών πλοίων, συμπληρώνει την αποστολή και δείχνει ότι το καλό μπορεί να έρθει από τη θάλασσα”. Το πλοίο υπηρετούν 1.200 ναύτες και 1.400 πεζοναύτες της 22ης εκστρατευτικής μονάδας αμφίβιας ετοιμότητας. Στο αεροδρόμιό του, στο κατάστρωμα, σταθμεύουν 28 αεροσκάφη, ενώ στο υπόγειο είναι σε ετοιμότητα τρία αποβατικά σκάφη “πόβερκαφτ”. Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Νταν Βέρντα, επικεφαλής των πεζοναυτών, η μονάδα διαθέτει δύναμη συνολικά 2.200 πεζοναυτών, διαχωρισμένων σε τρία πλοία. Οι 1.400 στο “USS Bataan” και οι 800 σε άλλα δύο πλοία.

“Η μονάδα έχει ανθρώπους που εκπαιδεύονται με μονάδες του ελληνικού στρατού, γεγονός που ενισχύει τους δεσμούς συνεργασίας”, τόνισε ο κ. Βέρντα. “Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε μια χώρα που εκπροσωπεί τους παλαιότερους πολιτισμούς της γης”, συμπλήρωσε ο ίδιος.   Μέρος της μονάδας των αμερικανών πεζοναυτών υποστηρίζουν δράσεις ελλήνων πεζοναυτών σε άσκηση που γίνεται στο Βόλο ενώ γίνονται και εναέριες ασκήσεις, όπως ανέφερε ο αρχιπλοίαρχος Τζακ Σοθερλάντ, επικεφαλής και των τριών πλοίων αμφίβιας ετοιμότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα θα φθάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δεύτερο πλοίο της εκστρατευτικής μονάδας. Το “USS Bataan” ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Μαΐου και είναι στη χώρα μας στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δραστηριότητας στο χώρο ευθύνης του 6ου στόλου. Το πλοίο εντάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 και πήρε το όνομά του από τη χερσόνησο Μπατάαν στις Φιλιππίνες. Έχει μήκος 844 πόδια και πλάτος 106 πόδια. Το βυθιζόμενο κατάστρωμα έχει μήκος 267 πόδια. Ζυγίζει 40.500 τόνους και διαθέτει δύο μηχανοστάσια ατμού δύναμης 70.000 ίππων. Μπορεί να φιλοξενήσει 3.200 άτομα.

Διαθέτει επίσης μονάδα αφαλάτωσης, που δίνει 100.000 γαλόνια νερού ημερησίως. Θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και στη διάρκεια της παρουσίας του στην πόλη θα δοθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν των επισήμων της πόλης.