Αφαίμαξη 1,6 δισ. από τα Ταμεία με… θολές συνταγές

Φαρμακεία «χρυσωρυχεία», με ετήσιο τζίρο άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν πως 3.200 φαρμακεία είχαν καταφέρει το 2009 να εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων εισπράττοντας πάνω από 40.000 ευρώ τον μήνα (το καθένα) από τα Ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το ποσό αφορά χρήματα που έχουν πάρει οι φαρμακοποιοί από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν αντικατοπτρίζει τον συνολικό τους τζίρο. Δηλαδή τα έσοδα των συγκεκριμένων φαρμακείων είναι πολύ περισσότερα.

 

Τώρα οι συνταγές που εκτέλεσαν τα συγκεκριμένα φαρμακεία μπαίνουν στο «μικροσκόπιο», ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ορισμένοι φαρμακοποιοί συνδέονται με κυκλώματα ελεγχόμενης συνταγογράφησης. Ουσιαστικά θα ελεγχθούν όλες οι συνταγές, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει «συνεργασία» των φαρμακοποιών με συγκεκριμένους γιατρούς για την εκτέλεση εικονικών συνταγών.


Οι συνταγές που εκτέλεσαν τα συγκεκριμένα φαρμακεία μπαίνουν στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί η σύνδεσή τους με κυκλώματα ελεγχόμενης συνταγογράφησης.

Μαζί και το ΣΔΟΕ

Αυτό είναι το ένα μόνο σκέλος της έρευνας, καθώς παράλληλα θα ζητηθεί και η συνδρομή του ΣΔΟΕ. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι φαρμακοποιοί δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που έχουν βγάλει ή έχουν? ξεχάσει να τα συμπεριλάβουν στη δήλωσή τους. Από τους ελέγχους έχουν προκύψει αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής:

  • Σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακείο της Αττικής διαπιστώθηκε πως το 70% των συνταγών που είχαν εκτελεστεί προερχόταν από συγκεκριμένο γιατρό. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως… συμπτωματικά τη συνταγογράφηση έκανε η σύζυγος του φαρμακοποιού που ήταν γιατρός!
     

  • Σε φαρμακείο στην Αρκαδία διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον 400 φάρμακα είχαν πληρωθεί από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, αλλά στη συνέχεια πωλούνταν εκ νέου σε άτομα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Δηλαδή ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός έβγαζε τις σχετικές ταινίες από τα φάρμακα και εκτελούσε θεωρητικά τις συνταγές από τα Ταμεία.

Αυτά τα φάρμακα -για τα οποία πληρωνόταν από τα Ταμεία- δεν πήγαιναν ωστόσο σε ασφαλισμένους. Αντιθέτως τα πωλούσε σε άτομα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη, βγάζοντας διπλό κέρδος. Τα πρωτεία στην είσπραξη χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν συγκεκριμένοι φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στους δύο αυτούς νομούς βρίσκονται έξι στα δέκα φαρμακεία (συνολικά 1.900) που έχουν τζίρο άνω των 500.000 ευρώ. Ακολουθούν οι νομοί Αχαΐας με 100 φαρμακεία, Μαγνησίας με 65 φαρμακεία, Καβάλας και Φθιώτιδας με 60 και 35 φαρμακεία αντίστοιχα.

ΟΙ… ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ

  • Σε 3.200 υπολογίζονται τα φαρμακεία που είχαν το 2009 ετήσιο τζίρο από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 500.000 ευρώ.
  • Το 60% αυτών των φαρμακείων βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
  • Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα είναι πως το 70% των συνταγών που εκτελούσε συγκεκριμένο φαρμακείο προέρχονταν από έναν γιατρό. Στη συνέχεια αποκαλύφτηκε πως τη συνταγογράφηση έκανε η σύζυγος του φαρμακοποιού που ήταν γιατρός!

Μπλόκο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Φρένο» στα κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να βάλει η επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το μέτρο ξεκίνησε τον Οκτώβριο από τον ΟΑΕΕ και μέχρι τον Μάιο θα εφαρμόζεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο ΙΚΑ ξεκίνησε πριν από έναν μήνα η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα και σταδιακά επεκτείνεται. Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε στα 131 εκατομμύρια από 187 εκατομμύρια τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (δηλαδή, παρουσίασε μείωση κατά 30%).

Ουσιαστικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις συνταγές που εκτελούν γιατροί και φαρμακοποιοί. Δηλαδή, θα φαίνεται το κατά πόσο οι γιατροί δείχνουν ιδιαίτερη… προτίμηση σε συγκεκριμένα φάρμακα, το αν οι συνταγές εκτελούνται «συμπτωματικά» από τα ίδια φαρμακεία αλλά και το κατά πόσο οι συνταγές αφορούν πράγματι ασφαλισμένους (καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι συνταγές αφορούν ασφαλισμένους «φαντάσματα»).

Νοσοκομεία

Το πάρτι των «τρωκτικών» στις προμήθειες

Μεγάλες υποθέσεις παράνομων οικονομικών συναλλαγών στον χώρο της υγείας, σε σχέση με τις προμήθειες νοσοκομείων, έχει ήδη εντοπίσει το ΣΔΟΕ και αξιολογεί πλήθος στοιχείων που προέκυψαν. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδη και Αθ. Πλεύρη που αναφέρονταν σε «καθυστερήσεις διαχειριστικών ελέγχων στα νοσοκομεία».

Ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διαχειριστικός έλεγχος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ εκκρεμεί και η εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

«Διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ εκτεταμένοι έλεγχοι στον τομέα της υγείας, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του μεγάλου όγκου των προς διερεύνηση και αξιολόγηση στοιχείων. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα των ελέγχων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές.

Στρατηγική επιδίωξη του ΣΔΟΕ αποτελεί η σταδιακή μετατόπιση της ελεγκτικής του δράσης σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με μεγάλη παραβατικότητα και σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Το ΣΔΟΕ έχει ενισχυθεί και θεσμικά με τη δυνατότητα άμεσης επιβολής προστίμων και άμεσης αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων», καταλήγει ο κ. Κουσελάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ