Αφησαν το ΕΚΑΒ να « τρικλίζει»

Η έλλειψη γιατρών και η άρνηση της Πολιτείας «να δει την επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική με τη δέουσα σοβαρότητα», τα κακά της μοίρας του ΕΚΑΒ, λέει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Γιατρών ΕΚΑΒ, Κώστας Μπαχτής.

«Εξι χρόνια εκκρεμούν εισηγήσεις και κρίσεις για ήδη προκηρυγμένες θέσεις στο ΕΚΑΒ και δεν έχει γίνει τίποτα. Θα μπορούσε ωστόσο σύμφωνα με σχετικό νόμο να προχωρήσει τις εισηγήσεις και τις κρίσεις για να γίνουν οι προσλήψεις ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Είχαμε θέσει αίτημα για άμεση πρόσληψη 125 γιατρών πανελλαδικά. Το νούμερο αυτό ως διά μαγείας κατέβηκε στο 64 από το υπουργείο και αργότερα στο 37. Καμία πρόσληψη όμως δεν έγινε τελικά».

Για 4,5 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής χρειάζονται με εξαιρετική οικονομία 25 κινητές ιατρικές μονάδες, λέει ο Κ. Μπαχτής, αλλά «σήμερα σε 24ωρη βάση λειτουργούν δύο: μία στο Λαύριο και μία στη Σαλαμίνα. Πού και πού βγαίνουν ακόμα μία ή δύο τέτοιες, όχι για ολόκληρο το 24ωρο». Ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολείται με αναφορές πολιτών που έχασαν συγγενείς τους επειδή το ΕΚΑΒ καθυστέρησε αφού έδωσε προτεραιότητα σε άλλα περιστατικά…

Η παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας προνοσοκομειακά εξαρτάται απόλυτα από την ταχύτητα με την οποία μπορεί να παρασχεθεί αυτή η βοήθεια. Εάν ένας πολυτραυματίας είναι μισή ώρα στο δρόμο, η βοήθεια που μπορεί να του δοθεί είναι περιορισμένη. «Η κατάσταση είναι τραγική σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, για να μη μιλήσουμε για Μυτιλήνη για παράδειγμα, όπου υπάρχει κενή θέση γιατρού εδώ και μερικά χρόνια», λέει ο κ. Μπαχτής.

Ελλείψεις σημειώνονται και στα πληρώματα ασθενοφόρων. Από το 2004 και μετά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Θόδωρο Κωνσταντίνου, έγιναν 930 προσλήψεις στο σύνολό τους, όμως μετατέθηκαν, αποσπάστηκαν ή μετατάχτηκαν. Το ΕΚΑΒ του Λεκανοπεδίου μετρούσε συνολικά 670 άτομα προ της Ν.Δ. (2004) και σήμερα μετρά 420. «Παρέλαβαν», τονίζει, «ένα ΕΚΑΒ που μπορούσε να λειτουργήσει σωστά και σήμερα βρίσκεται σε σημείο εξαθλίωσης».