Αφού δεν είχε νέο καλύτερο να πει…

Μία από τα ίδια η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στα Τρίκαλα

 

Της Ελπίδας Κουτσογιάννη

Τελικά, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα αξίωμα. Αυτό που πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί και δη τα κυβερνητικά στελέχη είναι, απαραίτητα, οι ομιλίες φασόν. Όποιος άκουσε τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του, κυρίως στην περιοχή της Φαρκαδόνας, αντιλαμβάνεται απολύτως την παραπάνω άποψη.

Τι είπε, μεταξύ άλλων ο υπουργός; Ότι, «το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη που περνά το κατώφλι ενός νοσοκομείου είναι τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές». Αυτό πρέπει να είναι και το τελευταίο που ενδιαφέρει και τους παράγοντες του όποιου νοσοκομείου.

Το ίδιο ακριβώς, την ίδια ακριβώς άποψη και με την ίδια διατύπωση, είχε εκφράσει ο υπουργός υγείας κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στο νομό των Τρικάλων τον Οκτώβριο του 2007.

Και ας δεχθούμε ότι τον πολίτη, που περνά το κατώφλι του νοσοκομείου είναι αυτό (το τι θα ψηφίσει, δηλαδή) το τελευταίο που τον ενδιαφέρει. Για όλους τους υπόλοιπους δεν είμαστε καθόλου σίγουροι. Και καλά θα κάνει ο υπουργός να μην είναι και εκείνος σίγουρος.

Πέραν αυτού, ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να αλλάξει η μορφή των επισκέψεων υπουργών και γενικότερα κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια. Διότι, ποιο το νόημα, να έρχονται υπουργοί, να μιλούν ακατάλυπτα χωρίς να λένε κάτι συγκεκριμένο, να έρχονται μόνο για να κόβουν κορδέλες ή να μας καλούν να είμαστε υπερήφανοι για τον τομέα της υγείας; Είναι καλύτερος ο τομέας της υγείας; Οι πολίτες λένε όχι. Και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες επεκτείνουν την άποψή τους και μιλούν για κακό επίπεδο υπηρεσιών υγείας στα Τρίκαλα και γενικότερα στη Θεσσαλία.

Εάν αυτό δεν αλλάξει άμεσα, τότε θα ξεκινήσει μαζικά ξανά η μετακίνηση ασθενών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα επιστρέψουμε, εν πολλοίς, σε αυτό που γινόταν πριν λίγα χρόνια. Οπότε, καλά θα ήταν την επόμενη φορά που θα έρθει ο υπουργός Υγείας (ο ίδιος δεσμεύτηκε να το πράξει άμεσα) να έχει κάτι συγκεκριμένο να πει και, κυρίως να πει κάτι που θα γίνει ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας στα Τρίκαλα και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.