Αυστηρές ποινές στα «πιράνχας» του ΕΣΥ

Τον καταλογισμό ευθυνών και σημαντικών χρηματικών ποινών όπου διαπιστώνεται κακοδιαχείριση στον τομέα της υγείας, αλλά και τη θέσπιση του ανεύθυνου και ακαταδίωκτου για τους ελεγκτές δημόσιας υγείας (ώστε να μην εμποδίζονται από μηνύσεις και αγωγές εναντίον τους) εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν πληρωθεί όλες οι προμήθειες του 2010.

Στο διάστημα 13-15 Μαΐου θα γίνουν μερικές εξοφλήσεις υποχρεώσεων και μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η εξόφληση του προηγούμενου έτους ενώ παράλληλα γίνονται πληρωμές για το 2011. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, αλλά δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες στην εκκαθάριση, τονίζοντας ότι αποτελεί παρελθόν η πρακτική πληρωμής μετά 5-6 χρόνια, που οδηγούσε σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Υποστήριζε ότι εκπληρώνονται στο ακέραιο οι δεσμεύσεις για τον προϋπολογισμό του τομέα υγείας και θα επιτευχθούν κατά 100% οι στόχοι του.

Δαπάνες

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για μεγάλες δαπάνες που γίνονταν στα νοσοκομεία χωρίς να χρειάζονται, για υπερβολικές συνταγογραφήσεις κ.λπ., προαναγγέλλοντας νομοθέτημα για ποινικά και πειθαρχικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι εξορθολογίζονται σταδιακά οι υπηρεσίες και θα καταλογιστούν τα ποσά κακοδιαχείρισης. Μίλησε επίσης για συστήματα που αντιστέκονται, με καθημερινές περίεργες αλλά και αντιφατικές συσπειρώσεις. Αναφέρθηκε επίσης σε φαινόμενα άπορων με Μερσεντές, σε αλλοδαπούς που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης, υπεξαίρεσης υλικών κ.λπ., υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος καταλαβαίνει και ξέρει τι γίνεται.