Αυτ. Παρέμβαση ΑΔΕΔΥ Ξεπεράσαμε την Ιρλανδία στα αντιλαϊκά μέτρα

h5>ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΔΕΔΥ

ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10% Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ. Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας, συνιστούν μια πρωτόγνωρη επίθεση στο εισόδημα, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, περιορίζουν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.

    Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια παρωδία κοινωνικού διαλόγου για να ανακοινώσει μονομερώς τις αποφάσεις της, με στόχο να μεταφέρει και πάλι τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους.

    Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το Δημόσιο και τις Δημόσιες Υπηρεσίες παρά την προσπάθεια ωραιοποίησής τους είναι προκλητικά, εάν μάλιστα δεν εμποδίσουμε την υλοποίησή τους θα αποδειχθούν επαχθέστερα για τους εργαζόμενους και από αυτά που πάρθηκαν στην Ιρλανδία.

    Συγκεκριμένα:

    1.- Το εισόδημα των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι ο πρώτος στόχος της κυβερνητικής επίθεσης και θα δεχτεί πολλαπλά πλήγματα:

    α) Με το «πάγωμα των αποδοχών για όσους έχουν πάνω από 2.000 ευρώ». Η Κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί υψηλόμισθους τους εργαζόμενους στο δημόσιο που έχουν εισόδημα πάνω από 1.450 ευρώ καθαρά. Το μέτρο αυτό αποτελεί πρόκληση, έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και οδηγεί τα 25 των Δημοσίων Υπαλλήλων να δουν για μια ακόμα χρονιά τις αποδοχές τους παγωμένες,

    β) Με «τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων.» Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει γενικά και ειδικά επιδόματα που δόθηκαν για να καλύψουν εισοδηματικές απώλειες και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% των εν ενεργεία αποδοχών, η μείωση των επιδομάτων κατά 10% οδηγεί σε ονομαστική μείωση των συνολικών αποδοχών κατά 5% τουλάχιστον.

    γ) Με «την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, για όλα τα μισθολογικά επιδόματα». Είναι γνωστό ότι σε κάποιες κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, αντί για αυξήσεις, δόθηκαν κατά καιρούς φορολογικές απαλλαγές τις οποίες η κυβέρνηση θέλει τώρα να καταργήσει, χωρίς να αναπληρώνει αυτές τις απώλειες. Από την κατάργηση αυτή θα υπάρξει μείωση, που για κάποιους εργαζόμενους θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ μηνιαίως.

    Με δεδομένο τέλος ότι και το 2009 δεν δόθηκε καμιά αύξηση και ο επίσημος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,85% ενώ ανάλογη αύξηση του πληθωρισμού προβλέπεται για το 2010, η συνολική μείωση του πραγματικού εισοδήματος θα ξεπεράσει το 10%.

    2.- Η απασχόληση στο Δημόσιο θα περιοριστεί, θα υπάρξουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, θα συνεχιστεί το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

    Ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «παγώνουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο και για κάθε πέντε υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται, θα προσλαμβάνεται ένας.»

    Η θέση αυτή, όταν υπάρχουν χιλιάδες κενά σε πολλές υπηρεσίες, όπως ασφαλιστικά ταμεία, υγεία, παιδεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ, θα οδηγήσει σε παραπέρα υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και την ταλαιπωρία του πολίτη.

    Ταυτόχρονα η διατήρηση του θεσμού των εκτάκτων, των συμβασιούχων έργου, των ωρομισθίων, της μερικής απασχόλησης θα οδηγήσει στη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη φαλκίδευση της μονιμότητας, ενώ οδηγεί στη διάλυση των ασφαλιστικών μας ταμείων.

    3.- Η Κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές θέσεις της και την υποτιθέμενη αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις (Λιμάνια, Ολυμπιακή, ΟΤΕ κλπ) εξήγγειλε νέες ιδιωτικοποιήσεις, νέο ξεπούλημα Δημοσίων Υπηρεσιών, αφαιρώντας ένα μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, με αρνητικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και πολίτες.

    4.- Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα μπαίνουν και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη. Η Κυβέρνηση άνοιξε το θέμα του ασφαλιστικού όχι για να καλύψει τα ελλείμματα των ταμείων, να κατοχυρώσει και να διευρύνει τα δικαιώματά μας αλλά με στόχο να αλλάξει το χαρακτήρα της ασφάλισης και να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν στον περίφημο κοινωνικό διάλογο δεν περιορίζονται σε κάποιες επιμέρους αλλαγές, αλλά αλλάζουν το ίδιο το ασφαλιστικό μοντέλο. Από διανεμητικό το μετατρέπουν σε κεφαλαιοποιητικό, από δημόσιο και κοινωνικό σε ιδιωτικό και ατομικό. Η περίφημη Εθνική σύνταξη που εξαγγέλλουν ότι θα δίνουν σε όλους, δεν θα ξεπερνά τα 350-400 €. Το υπόλοιπο τμήμα των συντάξεων θα δίνεται από τα επαγγελματικά ταμεία με επιπλέον εισφορές των ασφαλισμένων, δεν θα έχει την εγγύηση του κράτους, θα είναι συνάρτηση της απόδοσης των κεφαλαίων και το συνολικό ύψος της σύνταξης (Εθνικής και Επαγγελματικών ταμείων) δεν θα ξεπερνά τα 850-900 €!!!

    Η προαιρετική παράταση του εργασιακού βίου σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος των συντάξεων θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας των νέων.

    5.- Προωθείται η συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών χωρίς καμιά μελέτη με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών λειτουργίας.

    Οι αναδιαρθρώσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραπέρα ταλαιπωρία του πολίτη και αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

    Τα παραπάνω μέτρα σε βάρος των δημοσίων Υπηρεσιών και των εργαζομένων θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και την κοινωνία γενικότερα. Για να περάσουν τα μέτρα αυτά έχει ξεκινήσει μια νέα προπαγανδιστική εκστρατεία για το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα, τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο κλπ.

    Τα στοιχεία όμως της ίδιας της EUROSTAT τους διαψεύδουν. Οι δαπάνες για το Δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ο ίδιες ή και μικρότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε.

    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να αγωνιστούμε για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση.

    Η ΑΔΕΔΥ πρέπει άμεσα να κηρύξει Απεργία στα τέλη Ιανουαρίου και να οργανώσει την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων για να μη περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες, τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ,

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

    16-12-2009