Αυτόνομη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία

Τις δράσεις του υπουργείου Μεταφορών για την ισότιμη και αυτόνομη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του ΥΜΕ, παρουσίασε το Υπουργείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Αναλυτικότερα:

– Αναβαθμίστηκε η Επιτροπή Προσβασιμότητας ΑμεΑ του Υπουργείου.

– Λαμβάνονται μέτρα για χρήστες τηλεφωνικών υπηρεσιών που είναι ¶τομα με Αναπηρία.

– Λειτουργεί από τον Ιούλιο, η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1889, για θέματα αρμοδιότητας του ΥΜΕ. Μέχρι σήμερα η γραμμή έχει δεχθεί περίπου 1.200 κλήσεις από πολίτες.

– Εκδόθηκε ενημερωτικό έντυπο με τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τα ΑμεΑ από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το έντυπο αυτό παρήχθη και στη γραφή Braille (γραφή για τυφλούς).

– Ξεκίνησε η προμήθεια των 320 νέων λεωφορείων της ΕΘΕΛ που διαθέτουν στο σύνολό τους ράμπες επιβίβασης ΑμεΑ.

– Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που αφορά τα άτομα με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα που ταξιδεύουν αεροπορικώς.

– Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics – Αθήνα 2011, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική συνεργασία για την επιτυχία της διοργάνωσης.

– Επεκτάθηκε στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ κατόχων των καρτών του Υπουργείου Υγείας.

Στο επόμενο διάστημα προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες δράσεις:

– Πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού από τον Μάρτιο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε θέματα ΑμεΑ.

– Ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του 2009 για την προμήθεια επιπλέον 200 νέων λεωφορείων της ΕΘΕΛ, τα οποία θα διαθέτουν στο σύνολό τους ράμπες επιβίβασης ΑμεΑ.

– Έκδοση σε ανάγλυφη μορφή του εσωτερικού σχεδίου λεωφορείων και συρμών, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση τυφλών πολιτών και την εξοικείωση τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

– Έκδοση έως τον Απρίλιο των νέων εγχειριδίων, για τη θεωρητική εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων στη νοηματική γλώσσα για την εκπαίδευση των κωφών υποψηφίων οδηγών.

– Ανάθεση μελέτης σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες μεταφοράς των ΑμεΑ στο λεκανοπέδιο Αττικής (όγκος, χρόνος, διαδρομές, χρησιμοποιούμενα μέσα μεταφοράς), με σκοπό τη διερεύνηση και αξιολόγηση προτάσεων μεταφοράς τους με ταξί, ειδικά ταξί κ.λπ.

– Διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή φορέα επίγειας εξυπηρέτησης ΑμεΑ για το σύνολο των αερολιμένων και εκπαίδευση του προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων σε θέματα ΑμεΑ.

Αφορμή αφύπνισης

Η καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου, ως εθνικής ημέρας ατόμων με αναπηρία, αποτελεί αφορμή αφύπνισης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης, αλληλεγγύης και ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, επισημαίνει σε μήνυμά του ο υφυπουργός Εσωτερικών X. Ζώης.

Φ.Ζ