Αυξάνεται το εργασιακό στρες στην Ε.Ε.

Βρυξέλλες. Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ

Ενώ τα εργατικά ατυχήματα έχουν μειωθεί πολύ μέσα στην Κοινότητα, οι εργαζόμενοι στις 27 χώρες – μέλη της ζουν μέσα σε εργασιακούς χώρους οι οποίοι τους προκαλούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο άγχος και στρες τόνισε χθες η Κομισιόν.

Ο αρμόδιος για την απασχόληση επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα, μιλώντας χθες για τον στόχο της Επιτροπής να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα κατά 25% μέχρι το 2020, είπε: Οι Ευρωπαίοι πολίτες χάνουν γύρω στο ένα δισ. ευρώ τον χρόνο από τα εισοδήματά τους εξαιτίας των απουσιών από την εργασία τους.
Το 28% περίπου των εργαζομένων στην Κοινότητα δηλώνει ότι υποφέρει από προβλήματα υγείας που τα προκαλεί ή τα χειροτερεύει το επάγγελμα που ασκούν, ενώ το 35% των εργαζομένων αισθάνεται ότι η δουλειά τους τους σπρώχνει σε ατυχήματα ή σε ασθένειες.

Ορισμένοι τύποι ασθενειών, όπως οι πόνοι στην πλάτη και τα χέρια, τα διάφορα “λουμπάγκο”, αλλά και ασθένειες που οφείλονται σε μικρόβια ή στο ψυχολογικό στρες αυξάνονται σταθερά στις κοινοτικές χώρες.
Ο κ. Σπίντλα τόνισε ότι σήμερα τα εργατικά ατυχήματα έχουν φθάσει τα 4 εκατομμύρια τον χρόνο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να πάρουν μέτρα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για τη μείωση των ατυχημάτων, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος στους χώρους εργασίας. Μόνον έτσι μπορεί να βελτιωθεί και η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο κ. Σπίντλα αναγνώρισε ότι από το 2002 έχουν μειωθεί τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα κατά 11% και το ποσοστό των απουσιών πέραν των τριών ημερών των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις τους κατά 23%, αλλά υπάρχουν ακόμη τομείς, όπως οι οικοδομές, η γεωργία, οι μεταφορές και η νοσοκομειακή περίθαλψη που υποφέρουν από υψηλά ποσοστά ατυχημάτων.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί πως οι κίνδυνοι ατυχημάτων είναι μεγαλύτεροι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες και αυτό φαίνεται από τη διαπίστωση ότι το 82% όλων των εργατικών ατυχημάτων και το 90% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων συμβαίνουν στις μικρές επιχειρήσεις.