Αυξανόμενα τα κρούσματα ηπατοπάθειας εξαιτίας του αλκοόλ

Εκρηκτική χαρακτηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες την αύξηση των κρουσμάτων αλκοολικής ηπατοπάθειας στον ελληνικό πληθυσμό, ενώ η νόσος πλήττει πλέον ακόμη και νέους ανθρώπους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) Ευαγγ. Ακριβιάδης, καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), “είναι πια καθημερινό φαινόμενο να νοσηλεύονται σε μία κλινική γενικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης 2 – 3 ασθενείς με αλκοολική ηπατοπάθεια, ενώ παλαιότερα τέτοιοι ασθενείς αποτελούσαν παραδοξότητα”.

Ο Ευαγγ. Ακριβιάδης επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ηπατικής νόσου σχετίζεται με την καθημερινή κατανάλωση περισσότερων από τρία ποτήρια μπύρας ή κρασιού ή “σκληρού” ποτού, ενώ ο Ι. Ελενιώτης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, υπογράμμισε ότι “η προστατευτική για την καρδιά δράση του αλκοόλ σχετίζεται με δόση μικρότερη από ένα ποτήρι ποτού κάθε δεύτερη μέρα”.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, το 10% του παγκοσμίου πληθυσμού καταναλώνει το 70% του αλκοόλ, ενώ το 4% των εφήβων διεθνώς κάνει καθημερινή χρήση αλκοόλ. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το κρασί δεν είναι τόσο τοξικό, ούτε η συνήθεια να πίνουμε ενώ τρώμε, σε αντίθεση με την κατανάλωση “σκληρών” ποτών.

Οι κλινικές μορφές της αλκοολικής νόσου του ήπατος, της αλκοολικής ηπατοπάθειας δηλαδή, είναι η κίρρωση, η αλκοολική ηπατίτιδα, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας 50%, και η στεάτωση, ενώ το 15 – 20% των νοσηλευομένων ασθενών με κίρρωση του ήπατος έχει οδηγηθεί στη νόσο από την κατάχρηση αλκοόλ και το 10% των καρκινοπαθών έχει ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε με αφορμή την επιστημονική ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Αλκοόλ και αλκοολική νόσος του ήπατος” που διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 4 Οκτωβρίου η εταιρεία στο ξενοδοχείο της Αθήνας “King George Palace”.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ