Αυξάνονται τα κρούσματα του ΑΙDS στην Ελλάδα

«Πληρώνουμε τον εφησυχασμό των προηγούμενων ετών» εκτιμούν ειδικοί και τονίζουν τη σημασία της πρόληψης

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ΑΙDS στην Ελλάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2008 είναι η χρονιά με τις περισσότερες νέες μολύνσεις.

Ως το τέλος Οκτωβρίου 547 νέα κρούσματα είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αριθμός ο οποίος ξεπερνά τον αντίστοιχο του 2007. Οι αρμόδιοι του Κέντρου εκφράζουν πλέον την ανάγκη εντατικοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης. Παρά ταύτα, η επιχορήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει πάρει την… κατιούσα. Για το 2009 το σχετικό κονδύλιο ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο από πέρυσι κατά 6 εκατ. ευρώ και από πρόπερσι κατά 18,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γ.Πιερουτσάκος , το 2008 (ως τις 31 Οκτωβρίου) δηλώθηκαν 547 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 458 ήταν άνδρες και 89 γυναίκες. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άτομα ηλικίας 25-44 ετών.

Διαχρονικά η τάση της επιδημίας, από την αρχή της ως και τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, ήταν αυξητική και στους άνδρες και στις γυναίκες. Ωστόσο από το 2000 ως το 2002 ο αριθμός των νέων μολύνσεων που είχαν δηλωθεί ήταν μικρότερος. Το 2003 και το 2004 παρουσιάστηκε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2002. Το 2005 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ το 2006 ο αριθμός των περιστατικών που δηλώθηκαν ήταν κατά τι υψηλότερος του 2005.

«Για το 2008», σημειώνεται στο Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων,αλλά ο αριθμός των περιστατικών υπερβαίνει ήδη αυτόν του 2007.Λαμβάνοντας υπόψη τη μηνιαία κατανομή των δηλώσεων,εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά το 2008θα κυμανθεί ενδεχομένως ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2005-2006».

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ΑΙDS. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ επεσήμαναν την ανάγκη εντατικοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης. Παράλληλα σημείωσαν ότι ανάλογη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» κ. Π.Γαργαλιάνος-Κακολύρης ανέφερε ότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν εφέτος στην Ελλάδα είναι άνθρωποι οι οποίοι μολύνθηκαν την τελευταία πενταετία. «Με την αύξηση του αριθμού των οροθετικών», τόνισε, «πληρώνουμε τον εφησυχασμό των προηγούμενων ετών».