Αυξήσεις-δηλητήριο στα φάρμακα

Αυξήσεις-φαρμάκι που φτάνουν ακόμα και το 50% θα πληρώνουν από τη Δευτέρα χιλιάδες καταναλωτές σε 185 φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, των οποίων οι τιμές αυξάνονται καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης αποδέχθηκε τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχάνων για ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις το επόμενο τρίμηνο. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι στο εξής νέο δελτίο τιμών θα βγαίνει κάθε 90 ημέρες και σε αυτό θα περιλαμβάνονται εκτός από τις εισαγωγές νέων σκευασμάτων στην αγορά και φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν. Και ενώ οι αυξήσεις είναι προ των πυλών, οι καταναλωτές επιβαρύνονται ήδη με ανατιμήσεις έως 1.061%. Πρόκειται για φάρμακα των οποίων οι φαρμακοβιομηχανίες σταματούν την εγχώρια παραγωγή και τα επανεισάγουν με υψηλότερες τιμές επικαλούμενες ως επιχείρημα ότι δεν συμφέρει η παραγωγή τους στην Ελλάδα. Το φαινόμενο της υποκατάστασης τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Έτσι, μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το 2003 και μετά σταμάτησε να παράγεται στην Ελλάδα και εισήχθη ακόμα και με την ίδια ονομασία από χώρες του εξωτερικού σε τιμές ακόμα και 11 φορές υψηλότερες. Μάλιστα οι φαρμακοβιομήχανοι παραδέχονται ότι το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε στο μέλλον.

Έως και 32% ακριβότερα η ασπιρίνη από τη Δευτέρα

Σε ό,τι αφορά τις νέες ανατιμήσεις που έρχονται από τη Δευτέρα, προβλέπονται τα ακόλουθα: έως 32% ακριβότερη θα είναι η ασπιρίνη ενώ έως 25% θα ανατιμηθούν όλα τα υπόλοιπα παυσίπονα, μεταξύ των οποίων τα γνωστά Depon και Panadol. Στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων οι ανατιμήσεις αφορούν 27 σκευάσματα. Ακριβότερα έως και 20% θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές 19 σκευάσματα ινσουλίνης, μεταξύ των οποίων το Actrapid (15%), το Mixtard (10%) και το Humulin (16%). Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις σε 139 φάρμακα άλλων κατηγοριών, όπως διουρητικά, καρδιολογικά, βρογχολυτικά, ηρεμιστικά κ.ά. Συγκεκριμένα η τιμή του Ideral από 3,09 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί σε 4,64 ευρώ, δηλαδή αύξηση 50%, το Aerolin από 2,66 ευρώ σήμερα, τη Δευτέρα θα πωλείται 3,33 ευρώ (25%) ενώ το Lasix από 1,07 ευρώ θα πωλείται 1,29 ευρώ (21%). Την ίδια ώρα τιμολογούνται και εισάγονται στην ελληνική αγορά 153 νέα πρωτότυπα φάρμακα, των οποίων οι τιμές θα είναι πλέον εναρμονισμένες με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών τριών χωρών της Ε.Ε. των 25. Επίσης εναρμονίζονται οι τιμές άλλων 596 αντιγράφων σκευασμάτων και μειώνεται κατά 20% η τιμή 181 φαρμάκων που έληξε η ισχύς των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δεν απέκλεισε και νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξορθολογισμού και εκλογίκευσης των τιμών», διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν αφορούσαν φάρμακα στα οποία δεν είχε δοθεί καμία αύξηση από το 1998 και μετά και υποστήριξε ότι οι αυξήσεις που δίνονται έχουν στόχο να αποφευχθούν μεγαλύτερες αυξήσεις από τεχνητές ελλείψεις που δημιουργούνται στην αγορά.

Έως και πάνω από 1.000% πληρώνουν οι καταναλωτές την υποκατάσταση

Από την πλευρά τους οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν χθες υψηλότερες αυξήσεις λέγοντας ότι με το υπάρχον καθεστώς (και με τις νέες αυξημένες τιμές) δεν πρόκειται να σταματήσει η απόσυρση από την αγορά παλαιών, φτηνών φάρμακων και η εισαγωγή άλλων με πολύ υψηλότερες τιμές. Έως σήμερα εκατοντάδες φάρμακα αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά και αντικαταστάθηκαν από άλλα, ακριβότερα ακόμα και πάνω από 1.000%. Συγκεκριμένα το 2003 σταμάτησε στην Ελλάδα η παραγωγή του φαρμάκου Vomex (αντιεμετικό) το οποίο κόστιζε 1,25 ευρώ και αντικαταστάθηκε από άλλο, εισαγόμενο, η τιμή του οποίου είναι 14,51 ευρώ (αύξηση 1.061%). Επίσης σταμάτησε η παραγωγή του φαρμάκου Medrol (κορτιζόνη) το οποίο κόστιζε 1,65 ευρώ και στη θέση του εισήχθη νέο, στην τιμή των 8,92 ευρώ (440% ακριβότερα) καθώς και του Benzylpencillin (πενικιλίνη) το οποίο κόστιζε 0,32 ευρώ και εισήχθη στη θέση του το Benzilpencillina Benzatinika, με τιμή 3,04 ευρώ, κατά 850% ακριβότερο.

 

Κεραυνοί Πάγκαλου για υπερκέρδη ολιγοπωλίων

ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ εναντίον των ασφαλιστικών ταμείων που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα κατηγόρησε χθες με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ως «επίθεση εναντίον του εισοδήματος των πιο αδυνάτων, αυτών που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη, των συνταξιούχων, ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας με επισφαλή υγεία. Η Νέα Δημοκρατία έδειξε για μια ακόμη φορά το κοινωνικό της πρόσωπο. Υπερκέρδη για τα ολιγοπώλια των φαρμακοβιομηχάνων και των εισαγωγέων, κόστος και προβλήματα για τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς συμπολίτες μας. Ανάλγητη και άδικη. Αυτή είναι η πολιτική τους σε όλους του τομείς. Έτσι πολιτεύτηκαν και στον τομέα του φαρμάκου».