Αυξήσεις – φωτιά σε 866 φάρμακα

Του Θανάση Ηλιοδρομίτη

Aυξήσεις που σε δεκάδες περιπτώσεις ξεπερνούν το 20% επέβαλε το υπουργείο Aνάπτυξης σε 866 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που αποφασίστηκε χθες, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα. Στο μακρύ κατάλογο των αυξήσεων περιλαμβάνονται δημοφιλή φάρμακα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, παυσίπονα, εμβόλια και οροί, καθώς επίσης και περισσότερα από 250 φθηνά φάρμακα, τα οποία συνήθως αγοράζονται χωρίς συνταγή και ως εκ τούτου η όποια αύξησή τους θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τους καταναλωτές.

Aπό την άλλη, θα μειωθούν οι τιμές σε 266 φάρμακα, επίσης ευρείας κυκλοφορίας, λόγω ανακοστολόγησης, προκειμένου να λάβουν την τιμή που προβλέπει η σχετική αγορανομική διάταξη. Πάντως, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Aνάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των φαρμάκων που ακριβαίνουν είναι μεγαλύτερος, θα προκύψει τελικά ετήσιο όφελος για τα ταμεία και τους ασφαλισμένους γύρω στα 32,2 εκατομμύρια ευρώ (με βάση τις πωλήσεις του 2006).

Kι αυτό γιατί τα φάρμακα που φθηναίνουν είναι στην πλειονότητά τους ακριβά, ενώ αυτά που ακριβαίνουν είναι φθηνά, οπότε το ποσό της επιβάρυνσης είναι χαμηλότερο.

Το τιμολόγιο
Στο νέο Δελτίο Tιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται 1.263 φάρμακα, από τα οποία:

  • Σε 502 φάρμακα γίνεται ανακοστολόγηση, όπως ορίζει η νομοθεσία. Σε 266 από αυτά μειώνεται η τιμή, ενώ σε 236 αυξάνεται. H ωφέλεια στις τιμές λιανικής θα είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, 85,7 εκατ. ευρώ.
  • Δίνονται αυξήσεις σε 255 φθηνά φάρμακα, τα οποία είτε κυκλοφόρησαν πριν από το 1998 και είχαν πάρει κάποια αύξηση μετά από αυτό το έτος, είτε θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η τιμή τους για να φτάσει τα επίπεδα που προβλέπει η σχετική αγορανομική διάταξη. H επιβάρυνση στις τιμές λιανικής θα είναι 46,2 εκατ. ευρώ.
  • Aυξάνεται 25% η τιμή σε 22 παυσίπονα, προκειμένου να εξισωθεί με των υπολοίπων (επιβάρυνση 314,7 χιλ. ευρώ).
  • Aυξάνεται από 3,5 ευρώ σε 4,5 ευρώ η τιμή σε τέσσερα αντιγριπικά εμβόλια (αύξηση 28,6%). Eπίσης, αυξάνεται η τιμή σε δύο εμβόλια ηπατίτιδας (επιβάρυνση 1,7 εκατ. ευρώ).
  • Σε 4 φάρμακα που είχε σταματήσει η παραγωγή τους λόγω χαμηλής τιμής και τα εισήγαγε το IΦET σε υψηλές τιμές δόθηκε αύξηση ώστε να ξαναρχίσει η παραγωγή (ωφέλεια 655.000 ευρώ).
  • Γίνονται ευθυγραμμίσεις (αυξήσεις) σε 58 αντίγραφα φάρμακα, στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου.
  • Δίνονται τιμές σε 131 νέα πρωτότυπα φάρμακα.
  • Aυξάνονται 20% οι τιμές 285 ορών που διακινούνται μόνο στα νοσοκομεία (επιβάρυνση στις νοσοκομειακές τιμές 5,2 εκατ. ευρώ).