Αυξήσεις στους γιατρούς, προσλήψεις στα νοσοκομεία

 

Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις- Κανονικά οι εφημερίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Αίσιο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί το μπλακ-άουτ στις εφημερίες- οι γιατροί, από τα μέσα Νοεμβρίου, απειλούσαν να αφήσουν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία χωρίς υγειονομικό προσωπικό.

O υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέγραψε χτες με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οριστικά οι κινητοποιήσεις των γιατρών- είχαν προσωρινά παγώσει μετά την τελευταία βελτιωμένη πρόταση που είχε παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στη νέα σύμβαση προβλέπονται αυξήσεις των βασικών μισθών που ξεκινούν

ΕΠΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Στόχος να μην υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 εφημερίες μηνιαίως

από τα 210 ευρώ για τους ειδικευόμενους και φτάνουν έως τα 420 για τους διευθυντές. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους ειδικευόμενους προβλέπεται και επίδομα βιβλιοθήκης που ανέρχεται στα 90 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι από τις 15 Οκτωβρίου του νέου έτους θα ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για τη νέα συλλογική σύμβαση όπου οι νοσοκομειακοί γιατροί θα διαπραγματευτούν για περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς τους. Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζουν οι γιατροί και τη δέσμευση του υπουργού Υγείας- η οποία προβλέπεται και από τη συλλογική σύμβαση- για άμεσες προσλήψεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν 2.000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις (εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικευμένοι σε οργανικές θέσεις επιμελητών Β΄). Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ, για να προτιμώνται τα υποστελεχωμένα τμήματα».

Καλύπτονται τα κενά
Μάλιστα, κατ΄ αυτό τον τρόπο αναμένεται πως θα λυθεί και το πρόβλημα των εφημεριών καθώς εξαιτίας των κενών, ιδίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, εκατοντάδες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν έως και 15 εφημερίες τον μήνα! Στόχος όμως είναι έως τις αρχές Ιουλίου να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις και συνεπώς να μην υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 εφημερίες μηνιαίως. «Η σημερινή συμφωνία, που θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή, αποτελεί σταθμό για τη συνέχιση της συνεργασίας μας με την ΟΕΝΓΕ καθώς και με όλους τους κοινωνικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια και επισήμανε ότι «δεν ήταν εύκολη υπόθεση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στάθης Τσούκαλος έκανε λόγο για «τομή» και υπογράμμισε ότι «από την επόμενη μέρα της σύμβασης θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας».