Αύξηση κατά 30% της προσέλευσης στο ΕΣΥ

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τις αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζει καθημερινά η αυξημένη προσέλευση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Τα λειτουργικά στοιχεία των νοσοκομείων όπως αυτά καταγράφονται επισήμως μήνα με τον μήνα επιβεβαιώνουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί την μόνη επιλογή για όλο και περισσότερους Ελληνες πολίτες που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν «αντέχουν» να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που παρουσίασε σε ευρεία σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων ο γενικός γραμματέας κ. Ν. Πολύζος, το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2011 καταγράφεται αύξηση του μέσου μηνιαίου αριθμού των νοσηλευθέντων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε σχέση με το 2010, κατά 8%, ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς αντιστοιχεί σε περίπου 14.000 περισσότερους ασθενείς τον μήνα (189.537 το 2011 έναντι 175.361 το 2010). Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση της τάξης του 30% στην προσέλευση στο ΕΣΥ έναντι του προ κρίσης- 2009. Παράλληλα καταγράφεται αύξηση κατά 14% του μέσου μηνιαίου αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων (περίπου 1,5 εκατομμύρια περισσότερες εξετάσεις), και κατά 6% του μέσου μηνιαίου αριθμού των χειρουργείων (37.888 το 2001 έναντι 35.771 το 2010). Επίσης, τα Κέντρα Υγείας το πρώτο οκτάμηνο του 2011 δέχθηκαν 750.000 περισσότερες επισκέψεις από πολίτες έναντι του περυσινού αντίστοιχου διαστήματος.

«Πράγματι η προσέλευση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία είναι όλο και μεγαλύτερη», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς κ. Στ. Τσούκαλος. «Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι έχει αυξηθεί κυρίως η προσέλευση Ελλήνων ασθενών -έναντι των μεταναστών- και οι οποίοι με τη μείωση του εισοδήματός τους αναγκάζονται να αλλάξουν “συνήθειες” και επιλογές στις υπηρεσίες Υγείας. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει οι αρμόδιοι της κυβέρνησης να αναλογιστούν ακόμα πιο πολύ ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει με συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότησή του», σημειώνει. Ο κ. Τσούκαλος χαρακτηρίζει προσβλητική τη στάση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρ. Λοβέρδου σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ. «Η κουβέντα ότι οι γιατροί είναι διπλάσιοι από όσους χρειάζονται εκτός του ότι μας προσβάλλει είναι και εκτός πραγματικότητας», τονίζει.

Εν τω μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων προγραμματίζει κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Τρίωρη στάση εργασίας με έναρξη στις 11 π.μ. πραγματοποιούν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί αύριο και η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ.