Αύξηση τελών και φόρων για τόνωση εσόδων

Πακέτο μέτρων για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% σχεδιάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Ιουνίου. Ορισμένα από τα μέτρα θα έχουν άμεσα οφέλη για τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ωστόσο, τα περισσότερα θα αποδώσουν το 2010.

Ειδικότερα η κυβέρνηση σχεδιάζει:

α) Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας από 20% έως 50%.

β) Αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 10-20% στα καύσιμα. Μάλιστα η πρώτη αύξηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο.

γ) Αύξηση των ΕΦΚ στα αλκοολούχα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 20-30%.

δ) Αύξηση του ΕΦΚ στα ακριβά τσιγάρα.

ε) Τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με την καταβολή φόρου 10-30% επί της αντικειμενικής τους αξίας. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει από την ανωτέρω ρύθμιση το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που ανταποκριθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο μπορεί να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ.

στ) Απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 οικογένειες που κατέχουν δημόσια κτήματα συνολικής έκτασης 2.000.000 στρεμμάτων. Οι κάτοχοι των δημόσιων εκτάσεων θα κληθούν να τις εξαγοράσουν πληρώνοντας και το ανάλογο τίμημα.

ζ) Νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζει αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για τα εισοδήματα του 2009 που θα φορολογηθούν του 2010 εξετάζεται η αύξηση των συντελεστών των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων με στόχο αφενός την άντληση επιπλέον εσόδων αφετέρου την ίση φορολογική μεταχείρηση των πολιτών. Σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων θα αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής, ενώ σε άλλες τα εισοδήματα θα σταματήσουν να φορολογούνται αυτοτελώς και θα υπαχθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2007 τα αυτοτελώς φορολογηθένα ποσά έφτασαν τα 17,2 δισ. ευρώ. Τα τρία δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν κέρδη επιχειρήσεων, ενώ επτά δισ. ευρώ αφορούν εισοσήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα επτά προέρχονται από διάφορες άλλες πηγές.