Αυξήθηκαν οι μεταμοσχεύσεις

Παραμένει αναγκαία η ευαισθητοποίηση για δωρεά ιστών και οργάνων

Αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα παρουσίασαν οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ωστόσο, παραμένει αναγκαία η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων απέναντι στη δωρεά ιστών και οργάνων, αφού σε λίστα αναμονής για μόσχευμα βρίσκονται 914 νεφροπαθείς και 63 ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση ήπατος, καρδιάς και πνεύμονα. Και αυτά, ενώ από έναν δότη μπορούν να σωθούν πάνω από 10 ασθενείς.

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 έγιναν 50 μεταμοσχεύσεις (32 το πρώτο τρίμηνο του 2007), ενώ υπήρξε και αύξηση στο ποσοστό των δοτών που αξιοποιήθηκαν. Στο πρώτο τρίμηνο του 2008 αξιοποιήθηκαν τα 20 από τα 31 περιστατικά δυνητικών δοτών που αναφέρθηκαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ποσοστό αξιοποίησης 64,5%, ενώ πέρσι ήταν 29,2%). Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, τα θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από την αυξημένη θετική ανταπόκριση των οικογενειών των εκλιπόντων στη δωρεά των οργάνων τους, αλλά και στις προσπάθειες των γιατρών και συντονιστών των ΜΕΘ.

Από τις 50 μεταμοσχεύσεις, οι 36 αφορούσαν σε μεταμοσχεύσεις νεφρού, οι 12 σε ήπαρ και οι 2 σε καρδιά. Από τους 20 δότες, οι 10 προήλθαν από τις ΜΕΘ της Αθήνας, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι ΜΕΘ της Αθήνας υστερούσαν στη δωρεά οργάνων σε σχέση με αυτές της περιφέρειας.