Αγαπηδάκη για πλημμύρες: Έχουμε 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί με τα λοιμώδη νοσήματα στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες.

«Σε σχέση με την κατάσταση Δημόσιας Υγείας που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, όπως έχουμε ανακοινώσει, ακολουθούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, είτε αυτά αφορούν το αναπνευστικό, είτε το γαστρεντερικό. Έχουμε λάβει δείγματα και ενημέρωση από όλες τις περιφερειακές ενότητες, όλες τις υπηρεσίες Υγείας ποτ ανήκουν στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και μέχρι τώρα έχουμε διαγνωσμένα 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και έφυγαν από τη δομή χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Μόνο 6 εξ αυτών νοσηλεύονται, από τους οποίους πήραμε δείγματα για να δούμε την αιτία στην οποία οφείλεται η νόσος. Αφορούν περιστατικά γαστρεντερίτιδας και τα 6», σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.

Η ίδια ανέφερε πως βρέθηκε σε βρέφος λίγων ημερών το μικρόβιο της σαλμονέλας, ωστόσο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η κλινική του εικόνα να μην εμπνέει ανησυχία, Επίσης, καταγράφηκε και ένα περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα, σύμφωνα με την ίδια.

«Προς το παρόν, η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού.

Συνιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος ή εξανθήματα να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.