Αγνοεί τα προβλήματα της Υγείας ο πρωθυπουργός!

Ολοκληρωτική αντιστροφή της πραγματικότητας που επικρατεί στον χώρο της Υγείας και απροκάλυπτο εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας επεχείρησε χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νεόδμητο ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας “¶γ. Ανάργυροι”.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο και αγνοώντας επιδεικτικά και χαρακτηριστικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στην επαφή τους με το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο Κ. Καραμανλής πανηγύρισε με τυμπανοκρουσίες: “Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας, δώσαμε πνοή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με νέες υποδομές. Με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Με πολιτικές παρεμβάσεις, με καίριας σημασίας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις”!…

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας: “Νομοθετήσαμε την πρόσληψη, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό, γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Θεσπίζουμε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες κάθε πολίτη, κάθε οικογένειας, όπου και αν ζει. Δημιουργήσαμε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών του ΕΣΥ και των ασθενών που προσφεύγουν στα νοσοκομεία του.

Οργανώσαμε το σύστημα των εφημεριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αξιοπρεπής περίθαλψη, εξάλειψη των ράντζων, ουσιαστική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας. Δώσαμε τέλος στο άναρχο τοπίο των 300 διαφορετικών φορέων που διεξήγαν, σε ετήσια βάση, 9.000 διαγωνισμούς. Κάνουμε λειτουργικότερη τη διοίκηση των υπηρεσιών Υγείας, μειώνοντας τις Υγειονομικές Περιφέρειες σε 7 από 17.

Εξοικονομούμε έτσι 70 εκατ. ευρώ ετησίως, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και διαθέτουμε στα νοσοκομεία το προσωπικό που απεγκλωβίζεται. Ενισχύουμε την αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με τη σύνταξη ισολογισμών, την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και διεθνών λογιστικών προτύπων σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μέχρι το 2010″…

Η πραγματικότητα είναι άλλη

Η αλήθεια, που διέστρεψε ο Κ. Καραμανλής, είναι ότι η κυβέρνηση δεν δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, αλλά μετονόμασε και ανέπτυξε απλώς το Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ), το οποίο είχε δημιουργήσει ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, αρχικά για την υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, το σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το οποίο καθιέρωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, δεν έχει διασφαλίσει ακόμη “αξιοπρεπή περίθαλψη, εξάλειψη των ράντζων, ουσιαστική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας”. Ράντζα καταλαμβάνουν ακόμη τους διαδρόμους των κλινικών στα μεγάλα και τα μικρά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά και το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να προχωρήσει σε στοιχειώδεις βελτιωτικές παρεμβάσεις…

Η πολύπαθη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία έχει αναλάβει το σύνολο των διαγωνισμών και των προμηθειών των νοσοκομείων, παραμένει εδώ και μήνες “ακέφαλη”, ο κρατικός προϋπολογισμός γαι το 2009 δεν προβλέπει ειδικό κωδικό για τις προμήθειες των νοσοκομείων, ενώ ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει τι έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών για τις προμήθειες των νοσοκομείων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2009…

Παρά τα ωραία λόγια του πρωθυπουργού, η αριθμητική μείωση των 17 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) σε 7 Υγεινομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) δεν έκανε “λειτουργικότερη τη διοίκηση των υπηρεσιών Υγείας”. Αντιθέτως, οδήγησε μόνο στην επανασυγκέντρωση όλων των διοικητικών αρμοδιοτήτων ουσίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ακύρωσε κάθε προσπάθεια για διοικητική αποκέντρωση του ΕΣΥ. Είναι γνωστό τοις πάσι πλέον ότι όλα αποφασίζονται και διατάσσονται πλέον κεντρικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να πληροφορήσει ο πρωθυπουργός τους πολίτες πόσα και ποια νοσοκομεία της χώρας είναι σε θέση να καταρτίσουν ισολογισμούς σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νοσμοθεσία, καθώς και πόσα και ποια νοσοκομεία έχουν καταθέσει σύνομους ισολογισμούς για το 2008.

Όσο για την  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τέλος, αναμένουμε σχεδόν ένα χρόνο για να δούμε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο επίκειται… μονίμως να κατατεθεί στη Βουλή!

Σχόλιο – χάδι από το ΠΑΣΟΚ!

Αντί να ασκήσει κριτική στον Κ. Καραμανλή για τα όσα υποστήριξε κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο “¶γ. Ανάργυροι”, το ΠΑΣΟΚ περιορίσθηκε περιέργως σε ένα άνευ ουσίας σχόλιο γενικής χρήσης!

Συγκεκριμένα, καταπίνοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Κ. Καραμανλή, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία Γ. Φλωρίδης εξέδωσε την εξής γραπτή δήλωση: “Είναι αργά για τον κ. Καραμανλή και τραγικό για τη δημόσια Υγεία να επισκέπτεται ο πρωθυπουργός νοσοκομεία, που έπρεπε να λειτουργούν πλήρως εδώ και πέντε χρόνια. Νοσοκομεία τα οποία παραμένουν κλειστά στα βασικά τους τμήματα επειδή λείπουν γιατροί, λείπουν εργαλεία, λείπει εξοπλισμός, ενώ έχουν χαθεί σχεδόν όλα τα χρήματα της ευρωπαϊκής επιχορήγησης για την αγορά του εξοπλισμού αυτού του νοσοκομείου που επισκέφθηκε”…

ΣΥΡΙΖΑ: Ξέχασε τη διάλυση του ΕΣΥ

Απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: “Εμείς θυμόμαστε τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, τους απλήρωτους ειδικευόμενους, την έλλειψη στοιχειώδους υγειονομικού υλικού, καθώς και τα μεγάλα κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Δεν ξεχνάμε την διάλυση του ΕΣΥ. Ο κόσμος γνωρίζει πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το δρόμο για την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας εγκαταλείποντας το ΕΣΥ. Οι πολίτες στις 7 του Ιούνη με την ψήφο τους θα βάλουν φρένο στο ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας”.