Αγνοούνται 24.000 εφάπαξ

 

Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι δικαιούχοι του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου, διεκδικώντας και 3.000 ευρώ ο καθένας για τους τόκους που χάνουν

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα ταμεία πρόνοιας, στα οποία ασφαλίζονται για το εφάπαξ 1.1 εκατομμύριο εργαζόμενοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στα δύο ταμεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 24.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με την υπομονή των υποψήφιων συνταξιούχων να δοκιμάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που αναζητούν το δίκιο τους στα δικαστήρια. Στον φορέα -που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο- εκκρεμούν 16.000 αιτήσεις και αν δεν βρεθεί λύση, ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ θα πάει σταδιακά στα τρία χρόνια.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για το διάστημα της καθυστέρησης στην έκδοση του βοηθήματος δεν καταβάλλονται τόκοι στους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να χάνουν λεφτά.

Για τον σκοπό αυτόν αρκετοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να στραφούν στη δικαιοσύνη, ζητώντας τους τόκους που υπολογίζεται πως είναι 3.000 ευρώ για κάθε συνταξιούχο.

Σε μια τέτοια περίπτωση το ταμείο θα χρειαστεί ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τους τόκους. Ωστόσο, ο φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό, με τη «μαύρη τρύπα» να φτάνει τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το ταμείο περιμένει στο τέλος κάθε μήνα να εισπράξει τα έσοδα από τις εισφορές (περίπου 23 με 24 εκατομμύρια ευρώ) για να καταβάλλει το εφάπαξ. Τα χρήματα αυτά αρκούν για την καταβολή του εφάπαξ σε 500 άτομα τον μήνα, ωστόσο ήδη εκκρεμούν 16.000 αιτήσεις.

Πάνε για 3 χρόνια

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως τώρα εκδίδεται το εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση στο τέλος του 2007. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο χρόνος αναμονής έχει φτάσει στους 14 μήνες και αν δεν βρεθεί λύση, θα αγγίξει τα τρία χρόνια.

Γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν και οι ασφαλισμένοι στο νεοσύστατο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ). Το ταμείο «δημιουργήθηκε» τον Οκτώβριο και ήδη έχουν συσσωρευτεί στα συρτάρια 7.000 με 8.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

Υπολογίζεται πως ο χρόνος για την έκδοση του εφάπαξ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κυμαίνεται πια από 9 έως και 14 μήνες. Ωστόσο πριν γίνει η ενοποίηση δεν ξεπερνούσε τους 3 με 4 μήνες.

Συνολικά ο νεοσύστατος φορέας -στον οποίο κατευθύνθηκαν τέσσερα ταμεία και επτά κλάδοι πρόνοιας- καλείται να καλύψει 750.000 άτομα. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν μόλις 120 υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους.

  • 14 μήνες καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

ΦΙΑΣΚΟ ΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η χαριστική βολή της «μεταρρύθμισης»

Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε στις ενοποιήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τη βασική αιτία για τις καθυστερήσεις στην έκδοση του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα και επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως:

Δεν έχει ακόμη γίνει διαχωρισμός των εισφορών στο μεγαλύτερο από τα ταμεία -αυτό των εμποροϋπαλλήλων- που μπήκαν στον νέο ασφαλιστικό φορέα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως δεν μπορούν ακόμη να εισπράξουν εισφορές για περίπου 200.000 ασφαλισμένους.

Οι δαπάνες έχουν μοιραστεί με βάση τα έσοδα, ωστόσο, δεν είναι σωστά κατανεμημένες. Είναι χαρακτηριστικό πως το 44% βαραίνει το ταμείο μετάλλου, που αντιστοιχεί σε διπλάσια έξοδα από ό,τι είχε ο συγκεκριμένος φορέας πριν από την ενοποίηση.

Δεν έχει ακόμη κατατεθεί ο προϋπολογισμός του ταμείου πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων για τον νέο χρόνο. Προς το παρόν, οι πληρωμές γίνονται με βάση τον περσινό προϋπολογισμό, κάτι που αποτελεί προσωρινή λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, από την 1η Μαρτίου δεν θα μπορούν να πληρωθούν ούτε οι μισθοί ούτε τα εφάπαξ βοηθήματα.

Μπλόκο στην είσπραξη εισφορών

Την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία Πρόνοιας σκιαγραφεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Κουτρουμάνης. Χαρακτηριστικά σημειώνει «είναι γεγονός ότι τα Ταμεία Πρόνοιας αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα μετά τις ενοποιήσεις. Ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στην αδυναμία ελέγχου των επιχειρήσεων και είσπραξης των εισφορών. Είναι αδύνατον με 120 άτομα προσωπικό και χωρίς περιφερειακές μονάδες να διασφαλιστούν τα έσοδα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ