Αγώνας δρόμου για το νέο εμβόλιο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες για να παρασκευάσουν εμβόλιο, πριν η νέα γρίπη εισέλθει σε περίοδο έξαρσης από το φθινόπωρο.

O προβληματισμός εντείνεται καθώς ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για το εάν η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χωρών που θα προμηθευτούν κατά προτεραιότητα τα εμβόλια. «Θολό» παραμένει το τοπίο για το πότε θα δοθεί προς χρήση το πολυαναμενόμενο εμβόλιο, καθώς πριν παρασκευασθεί μαζικά από τις φαρμακοβιομηχανίες, πρέπει πρωτίστως να διεξαχθούν κλινικές μελέτες και εν συνεχεία να δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Συνεπώς, ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ο κίνδυνος επιπλοκών
Το σημαντικότερο ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κ. Δημήτρη Τριχόπουλο, είναι «να είναι εγγυημένη η ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη χρήση του, δεδομένου ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μεταξύ άλλων νέοι και μικρά παιδιά- οι άνθρωποι δηλαδή που δεν εμφανίζουν ανοσία στον νέο ιό».

¶λλωστε, το παρελθόν έχει δείξει πως ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πιθανός: το 1976 το αντιγριπικό εμβόλιο είχε ενοχοποιηθεί πως προκαλούσε ένα σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο, το Guillain- Βarre, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε παράλυση.

Εξίσου σημαντικό είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον το νέο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό. «Το θετικό ωστόσο είναι ότι, έπειτα από έρευνες που έγιναν σε 70 διαφορετικά στελέχη, φαίνεται πως ο ιός της νέας γρίπης δεν διαφέρει αντιγονικά. Το γεγονός αυτό.

Το αισιόδοξο σενάριο
Πάντως, όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στη χώρα μας τον Οκτώβριο, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο τα νέα εμβόλια να φτάσουν με το νέο έτος- δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2010.

Προβληματισμός προκύπτει και για έναν επιπλέον λόγο: στην περίπτωση καθυστέρησης του νέου εμβολίου υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο κοινός ιός της γρίπης με τον νέο, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσφορο έδαφος για μετάλλαξη. «Το καθησυχαστικό πάντως, είναι πως τα συμπτώματα παραμένουν ήπια. Επιπλέον, η κοινή γρίπη προσβάλλει μαζικά τον πληθυσμό της χώρας μας μετά το Δεκέμβριο και επομένως κερδίζουμε χρόνο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Μάριος Λαζανάς

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Σε περίπτωση καθυστέρησης του νέου εμβολίου υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο κοινός ιός της γρίπης με τον νέο

Καθυστερήσεις και στην παραγγελία

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ παρασκευής του εμβολίου δεν είναι το μοναδικό «μυστήριο», αφού καλά πληροφορημένες πηγές υπογράμμιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως εντοπίζονται καθυστερήσεις και σε ό,τι αφορά την παραγγελία των εμβολίων. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις παρασκευάστριες εταιρείες του νέου αντιγριπικού εμβολίου. Ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιότητας που έχουν συντάξει οι φαρμακοβιομηχανίες, βάσει της οποίας εξασφαλίζεται η σειρά με την οποία θα εφοδιασθούν οι χώρες με τα εμβόλια. Και αυτό γιατί η υπογραφή των προσυμβολαίων ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και τις χώρες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προϋποθέτει την καταβολή του 10% του συνολικού κόστους της παραγγελίας. Απ΄ ό,τι όμως φαίνεται η χώρα μας δεν έχει ακόμη πληρώσει το ποσό που της αναλογεί για να λάβει τις 8 εκατομμύρια δόσεις που χρειάζεται ώστε να εμβολιαστούν 4 εκατομμύρια Έλληνες.