Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους

Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα

Η μαζική απεργιακή κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ είναι ελπιδοφόρα. Ανέδειξε τις δυνατότητες και το δρόμο που μπορεί να αναπτυχθεί το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, για να ορθώσει ισχυρά εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να διαμορφώσει όρους για την ανατροπή της. Η πάλη του εργατικού κινήματος πρέπει να κλιμακωθεί, για να μην περάσει η αντιασφαλιστική επίθεση. Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συζήτηση γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση επικεντρώθηκε κυρίως στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τομέα των συντάξεων. Αλλά το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβάνει και τους τομείς Υγείας και Πρόνοιας. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση συζητά ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων, δηλαδή αυτών που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη. Ούτε είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερο ο υπουργός Υγείας κάνει δηλώσεις για την ανάγκη αλλαγών και στο σύστημα Υγείας. Αλλοτε με αφορμή τα οικονομικά των νοσοκομείων, άλλοτε με την προετοιμασία νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ.

Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους. Η δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν η Κοινωνική Ασφάλιση είναι υπόθεση του κράτους, με κριτήριο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του λαού.

Η κατάσταση στον τομέα Υγείας

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συστηματικά, προγραμματισμένα, έχουν προωθήσει σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές για την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της Υγείας, με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

Η πολιτική του δικομματισμού όλα τα χρόνια οικοδομεί ένα σύστημα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που επεκτείνονται και ισχυροποιούνται.

Αυτό σημαίνουν τα περί «αυτοτέλειας των δημόσιων νοσοκομείων» ή τα περί «εξασφάλισης της οικονομικής ανταποδοτικότητας του συστήματος» που αναφέρουν κατά καιρούς οι υπουργοί Υγείας της ΝΔ και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάμε πως ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τα νοσοκομεία ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δηλαδή να έχουν κέρδη ή τουλάχιστον να μη δημιουργούν χρέη. Αρα να λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν περισσότερα χρήματα άμεσα ή έμμεσα μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία για υπηρεσίες Υγείας είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Το σημερινό σύστημα Υγείας χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανεπάρκειες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν έχει κατεύθυνση στην πρόληψη. Δεν είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλιάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία.

Πληρώνουν για οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, για εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.ά.), πληρώνουν για φάρμακα, για αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες. Λείπουν 25.000 νοσηλευτές και 3.000 γιατροί με βάση τους παλιούς οργανισμούς των νοσοκομείων και τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές, με νέους και νέες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα stage για την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι ελλείψεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τροφοδοτώντας έτσι τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με πελάτες.

Παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ παραμένουν κλειστές περίπου 150 ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιείται η ενοικίαση από τα ασφαλιστικά ταμεία κρεβατιών ΜΕΘ σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας.

Οι ιδιωτικές δαπάνες αυξάνονται

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας.

Το διάστημα 1989-2004 οι ιδιωτικές δαπάνες από 42,6% έφτασαν στο 46,1% και το 2006 έφτασαν στο 48,5% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Με την αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθαν στο 57,2%.

Το 1999 τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων προέρχονταν σε ποσοστό 75,98% από τα νοσήλια και σε ποσοστό 8,19% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2006 τα έσοδα από τα νοσήλια έφτασαν στο 82,13% και η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε στο 3,5%.

Ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων την περίοδο 1997-2004 αυξήθηκε κατά 134% και η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2005 με αύξηση του τζίρου κατά 12,2%.

Είναι πολύ επικίνδυνες οι θέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ για τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι μονοπωλιακές μονάδες δυναμώνουν, κυριαρχούν και παράλληλα δυναμώνουν τα ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά των δημόσιων νοσοκομείων.

Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου προχωράει με συγχωνεύσεις και εξαγορές. Τα δίκτυα της «Marfin» («Υγεία», «Μητέρα» κ.ά.), «Euromedica» και «Ιατρικού Κέντρου» επεκτείνονται, επενδύουν δισ. ευρώ.

Το 2004 οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατείχαν το 58% των κερδών του κλάδου και το ποσοστό έφτασε στο 66% το 2005.

Στο έδαφος που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς το επόμενο διάστημα με ακόμα πιο αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

Εργαλεία της πολιτικής της ΝΔ, με τα οποία συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, είναι:

Πρώτο, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν την κατασκευή ή τη συντήρηση μονάδων Υγείας και θα επεκταθούν σε διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και ιατρικών – θεραπευτικών υπηρεσιών, όπως δείχνει η διεθνής πείρα (π.χ., Μεγάλη Βρετανία).

Δεύτερο, η λεγόμενη αποκέντρωση – που θα ενισχυθεί με τον «Καποδίστρια 2» – μέσα από την οποία δήμοι, επιχειρήσεις, «Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» έχουν διαμορφώσει ήδη τη βάση και επιδίδονται σε δραστηριότητες στον τομέα της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες, αλλά θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας.

Στόχοι πάλης

Το ΚΚΕ παλεύει για:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες και θα αξιοποιεί τις κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας. Με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και εξειδίκευση, με κριτήριο την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, τις συνθήκες ζωής.

Το κόστος χρηματοδότησης της Υγείας και της Πρόνοιας να το αναλάβει άμεσα το κράτος, να καταργηθεί η εισφορά στον κλάδο Υγείας.

Κατάργηση της ιδιωτικής – επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αναβάθμιση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας σε αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, με δημιουργία τμημάτων επείγουσας περίθαλψης και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Εξοπλισμό με μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας και στελέχωση με το ανάλογο εξειδικευμένο, μόνιμο προσωπικό.

Το Κέντρο Υγείας αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.

Με ευθύνη του Κέντρου Υγείας να υπάρχει σύνδεση με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. Να αναπτυχθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Παίρνοντας υπόψη τη σύνθεση του πληθυσμού, τη γεωγραφική θέση, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα Κέντρα Υγείας πρέπει να διαθέτουν ανάλογες ειδικότητες γιατρών, Κέντρα Γυναίκας και Παιδιού με την απαραίτητη στελέχωση και υποδομή.

Να εφαρμόζουν προγράμματα προγεννητικού ελέγχου, οικογενειακού προγραμματισμού και στήριξης των οικογενειών με ανάπηρο παιδί.

Δημιουργία δημόσιων – δωρεάν κέντρων σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας για τη φυσική – ιατρική αποκατάσταση.

Δωρεάν υπηρεσίες σχολικής Υγιεινής με την κατάλληλη υποδομή και στελέχωση. Ειδικά μέτρα παρακολούθησης και βοήθειας για την ψυχοκοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου.

Ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ανάπτυξη, σε όλη τη χώρα, με ειδική μέριμνα στις νησιωτικές -παραμεθόριες περιοχές, του συστήματος έκτακτης προνοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ).

Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κλπ.), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

Δημόσια – δωρεάν Ψυχική Υγεία, υψηλής ποιότητας, με σύγχρονες υποδομές, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής, με πλήρη διασύνδεση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής ή νοσοκομείου.

Εκεί που χρειάζεται, δημόσιο δίκτυο ξενώνων, οικοτροφείων και διαμερισμάτων αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης με επιστημονική καθοδήγηση και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και την πλήρη επανένταξη στην παραγωγή και στην κοινωνία.

Λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου που θα έχει την ευθύνη της παραγωγής, εισαγωγής, ελέγχου και διάθεσης όλων των σύγχρονων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με κατώτερο βασικό μισθό 1.700 ευρώ.

Αναβάθμιση των νοσοκομείων και άνοιγμα ειδικοτήτων ώστε να απορροφηθούν οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος και να δίνεται επίδομα ανεργίας.

Ενταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οχι στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς.

Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή – Ασφάλεια των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς.

Συγκρότηση κρατικού Σώματος Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας, πλήρως στελεχωμένου με το ανάλογο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό (γιατροί και μηχανικοί εργασίας, επιθεωρητές, κλπ.), που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής. Κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας – Πρόληψης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΕΞΥΠΠ).

Ανάπτυξη της ειδικότητας των γιατρών Εργασίας και οργάνωση ειδικών μονάδων που θα ασχολούνται με τη διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.

Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου με την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς.