«Αγονη γραμμή» τα Κέντρα Υγείας για εκατό χιλιάδες κατοίκους

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που φτάνουν ακόμα και το 50% των οργανικών θέσεων, παλιές υποδομές και χωρίς τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στον Αργοσαρωνικό, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα. Αυτό καταγγέλλει ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με την οποία τονίζει ότι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά και στους επαρχιακούς δήμους της Νομαρχίας Πειραιά έχει μετατραπεί σε «άγονη γραμμή», με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες των περιοχών να ζουν μέσα στην καθημερινή ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Ο κ. Μίχας αναφέρεται αναλυτικά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας σε Αργοσαρωνικό, Τροιζηνία και Κύθηρα, ζητώντας από τον υπουργό την άμεση επίλυσή τους «ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών να αισθάνονται ότι τους παρέχεται από το κράτος η στοιχειώδης ασφάλεια και προστασία.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας που εξυπηρετεί περισσότερους από 65.000 κατοίκους υπηρετούν τέσσερις μόνιμοι γιατροί –έναντι 9 το 2004–, στο παιδιατρικό τμήμα υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος, στη νυχτερινή βάρδια οι νοσηλεύτριες εκτελούν και χρέη τραυματιοφορέων και καθαριστριών. Επιπλέον, το ακτινολογικό μηχάνημα είναι 25ετίας, ενώ κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια καρδιογράφων και απινιδωτή, καθώς και η αποκατάσταση βλάβης στην οποία, όπως αναφέρεται, «οφείλεται η απουσία ζεστού νερού εδώ και δύο χρόνια από τα μπάνια των ιατρών, του προσωπικού και του φυσικοθεραπευτικού τμήματος.

Στην Αίγινα

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, που καλύπτει 20.000 κατοίκους του νησιού και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπηρετούν 4 παθολόγοι για να καλύψουν εφημερίες και επισκέψεις στα περιφερειακά ιατρεία. Δεν διαθέτει καρδιολόγο ούτε γιατρό ακτινολόγο, ενώ δεν υπάρχει ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, όπως απινιδωτές, καρδιογράφος, οξύμετρο και μόνιμη μονάδα παροχής οξυγόνου.

Πέντε από τις δέκα οργανικές θέσεις γιατρών είναι κενές στο Κέντρο Υγείας Γαλατά που εξυπηρετεί τους Δήμους Τροιζήνας, Πόρου και Μεθάνων, δηλαδή περίπου 15.000 κατοίκους που διπλασιάζονται τους θερινούς μήνες. Οι επισκέπτες γιατροί από το Τζάνειο Νοσοκομείο έρχονται πλέον κάθε 3-4 μήνες (παλαιότερα οι επισκέψεις ήταν εβδομαδιαίες), η θέση του παιδιάτρου που απεβίωσε δεν έχει καλυφθεί, ενώ το ακτινολογικό τμήμα και το φυσικοθεραπευτήριο δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης τεχνολόγου ακτινολόγου και φυσικοθεραπευτή.

Στο νοσοκομείο της Σπάρτης απευθύνονται τα παιδιά – ασθενείς των Κυθήρων, αφού το Κέντρο Υγείας του νησιού εδώ και μήνες δεν διαθέτει παιδίατρο, ενώ το πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών δεν διαθέτει οδηγό ασθενοφόρου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η ιστορία του Περιφερειακού Ιατρείου Αγκιστρίου, το οποίο όπως καταγγέλλει ο νομάρχης, ήταν κλειστό για τέσσερις μήνες και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας για να στελεχωθεί εν όψει της θερινής περιόδου.