Αγριεύει η επιτήρηση των Βρυξελλών

Σκληρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε χθες ο Χ. Αλμούνια, κατά την ανακοίνωση εισόδου της χώρας στην παράγραφο 8 του άρθρου 104 της Συνθήκης, με την οποία ανοίγει η πόρτα για ακόμη πιο στενή δημοσιονομική επιτήρηση από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας πως, παρότι γνώριζε την κακή κατάσταση της οικονομίας της από την περασμένη άνοιξη και παρότι είχε δεσμευτεί, δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπά επίσης «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, λέγοντας πως, αν δεν ληφθούν «πολύ σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα προσαρμογής», τότε οι δημοσιονομικές ανισορροπίες θα επιδεινωθούν.

Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν, πάντως, εύλογο το αίτημα της Ελλάδας να πάρει τον Φεβρουάριο από το Ecofin παράταση τριών ετών, έως το 2013, για να πετύχει τη δημοσιονομική της προσαρμογή. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι «η έντονη επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης -της Νέας Δημοκρατίας- για -3,7% του ΑΕΠ) οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών».

Ο κ. Αλμούνια διευκρίνισε μάλιστα πως το θέμα με την ελληνική οικονομία δεν έχει να κάνει μόνο με αναξιόπιστα στοιχεία, τα οποία «ήταν προφανώς εντελώς λανθασμένα», αλλά και με «ουσιώδεις λόγους» που έχουν διογκώσει τα προβλήματα που την ταλανίζουν.

Γ. Δαράτος

 

ΓΙΑ ΤΑ «ΠΛΑΣΤΑ» ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πιθανή η Εξεταστική Επιτροπή

Ορατό είναι το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να προσωποποιηθούν οι ευθύνες για τα «πλαστά» στοιχεία που έστελνε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα ότι από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat για να ελέγξει τα στοιχεία για έλλειμμα, χρέος, ανάπτυξη, ανεργία κ.λπ.

Μάλιστα, ο υπουργός έχει καλέσει τη Eurostat να συμμετάσχει στην ανεξάρτητη επιτροπή υπό την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει ως έργο να καταγράψει έως το τέλος του έτους την πλήρη εικόνα των δεδομένων της οικονομίας

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ανέφερε: «Ας μην προτρέχουμε. Εχουμε συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή. Το πόρισμά της, μόλις το παραλάβει το υπουργείο, θα το καταθέσει στη Βουλή όπου και θα συζητηθεί. Θα δούμε τι άλλο θα γίνει».

Από τα λεγόμενα του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή.

Αλλωστε, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, πολλοί συνάδελφοί του στο Eurogroup και στο Ecofin, βλέποντας τις τεράστιες αποκλίσεις στα ελληνικά στοιχεία, ζήτησαν να προσωποποιηθούν οι ευθύνες.

Και αυτό γιατί οι διαφορές που προκύπτουν (για παράδειγμα στο έλλειμμα από το 6% στο 12,7% μεταφράζεται σε περίπου 15,5 δισ. ευρώ) είναι πρωτόγνωρες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.