Αιχμές Γκαργκάνα για το ασφαλιστικό

Η ΤτΕ συνιστά αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη

Τολμηρότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα από αυτές στις οποίες παραπέμπει το πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, η ΤτΕ συνιστά εμμέσως πλην σαφώς αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του συστήματος, όπως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη, ενώ ζητά να ενισχυθεί ο κεφαλαιοποιητικός χαρακτήρας του συστήματος.

Επίσης, η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κάμψη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία αντανακλάται στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 29,3 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ φέτος, από 12,1% του ΑΕΠ το 2006. Η ΤτΕ ζητεί να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και μετά τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2010, ώστε να δημιουργηθούν επαρκή πλεονάσματα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί υψηλότερα του 4%, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8% από 3,3% το 2006.