Αίγιο: Έντονη η ανησυχία του Ιατρικού Συλλόγου για την πορεία του Νοσοκομείου

Έντονη είναι η ανησυχία του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μνημονίου στην Αιγιάλεια, του 2ου

σε πληθυσμό Δήμου της Αχαΐας. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου, η οποία απευθύνεται στον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αιγιάλειας και κοινοποιείται στους Βουλευτές του Νομού, στον Διοικητή Γ.Ν.Ν. Αιγίου, τον Διοικητή της 6ηςΥΠΕ, τον πρόεδρο ΕΙΝΑ και σε φορείς της Αιγιάλειας, καταγράφονται μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αιγίου, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού, ενώ παράλληλα  εκφράζονται φόβοι για μεθοδευμένη υποβάθμιση και συγχώνευση του Νοσοκομείου από το Υπουργείο Υγείας, λόγω μειωμένης λειτουργικότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου έχει ως εξής:

«Δημόσιες Δομές Υγείας όπως ΚΥ. Ακράτας, Ι.ΚΑ., Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, Δημόσιες Δομές Παιδείας όπως σχολεία Ανατολικής Αιγιαλείας, Τ.Ε.Ι. βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η επιβολή δυσβάστακτων μέτρων χωρίς ιδιαίτερη βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας και ανάπτυξης, δημιουργεί κλίμα φοβίας, ανασφάλειας και ανέχειας. Στο κλίμα αυτό προστίθεται το ενδεχόμενο κλείσιμο της Ε.Β.Ο., του Ι.Κ.Α., των Τ.Ε.Ι. [τα λειτουργούντα τμήματα των οποίων έχουν σχέση με ιατρικές ειδικότητες], το κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, η διαφαινόμενη υποβάθμιση και συγχώνευση του Γ.Ν.Ν. Αιγίου, του Κ Υ. Ακράτας, τα οποία θα επιφέρουν μαρασμό και σοβαρά προβλήματα στην Αιγιαλεία. Ιδιαίτερα έντονοι είναι οι φόβοι και η ανησυχία μας για την πορεία του Νοσοκομείου.

Οι Κλινικές και τα Τμήματα αποψιλώνονται από ειδικευμένο προσωπικό είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης των επικουρικών ιατρών. Για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου έχει γίνει επιλογή 11 ειδικευμένων ιατρών μετά από κρίση, η πρόσληψη των οποίων εκκρεμεί λόγω της εφαρμογής και στην Υγεία της μιας πρόσληψης (ιατρικού, παραϊατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού) κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπολειτουργούν η Ορθοπεδική Κλινική (1 ιατρός έναντι 4), η Χειρουργική Κλινική (2ιατροί έναντι 5) και σε μικρό χρονικό διάστημα (1-6 μήνες) θα υπολειτουργούν η Παθολογική Κλινική 2 ιατροί έναντι 5) και το Μικροβιολογικό Τμήμα (1 ιατρός έναντι 3) .

Το οξύμωρο δε είναι ότι ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση

αξονικού τομογράφου δεν διορίζονται ούτε οι 3 ακτινολόγοι που έχουν κριθεί.

Επίσης, επί ενάμιση χρόνο το Οφθαλμολογικό Τμήμα παραμένει χωρίς Διευθυντή με

αναξιοποίητο όλο τον καινούργιο του χειρουργικό εξοπλισμό. Κατά συνέπεια εύλογοι είναι οι φόβοι μας για μεθοδευμένη υποβάθμιση καισυγχώνευση του Νοσοκομείου από το Υπουργείο Υγείας, λόγω μειωμένης λειτουργικότητας. Το Νοσοκομείο μας επί σειρά ετών δεν είχε ένα σαφή σχεδιασμό και προοπτική ανάπτυξης, όπως και πολλά άλλα Νοσοκομεία, διότι πάντα οι διοικήσεις προωθούσαν τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Βάσει των ανωτέρω απαιτούμε:

1. Αμεσότατα τον διορισμό όλων των ιατρών που έχουν κριθεί για το Νοσοκομείο μας.

2. Την άμεση προκήρυξη και πλήρωση των κενούμενων θέσεων.

3. Την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

4. Την αναβάθμιση του Οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου και τον διάλογο με τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου, Δήμο, Σωματεία και Επαγγελματικούς Φορείς της Αιγιαλείας.

5. Την υλοποίηση της μελέτης επέκτασης των κτιριακών υποδομών από το ΕΣΠΑ ώστε να μπορούν να στεγαστούν τα Τμήματα Επιγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και άλλα Τμήματα ή Εργαστήρια χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στα υπόλοιπα Τμήματα.

Σας καλούμε να συμμεριστείτε τις ανησυχίες μας και να συμπορευθείτε μαζί μας στις διεκδικήσεις μας που αφορούν το μέλλον χιλιάδων συμπολιτών μας».

 

Δημήτρης Ζωιτσούδης-Νέα της Αιγιάλειας