Αισχροκέρδεια φαρμακευτικών

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες συναγωνίζονται σε κέρδη τις εταιρείες που παράγουν οπλικά συστήματα και επηρεάζουν δραματικά την παγκόσμια οικονομία.

Όπως καταγγέλλει η Oxfam, οι κολοσσοί του φαρμάκου ευθύνονται δυνητικά για «την πιο θανάσιμη περίπτωση αισχροκέρδειας στην Ιστορία», καθώς Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ήδη αποκομίσε από το εμβόλια covid-19 καθαρά κέρδη 41 δισ. δολάρια, αλλά αρνούνται να απελευθερώσουν τις πατέντες και δίνουν εμβόλια μόνον σε όποια χώρα τα χρυσοπληρώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φτωχές χώρες να γίνονται εκκολαπτήρια μεταλλάξεων του κορονοϊού και οι φαρμακευτικές να εκτινάσσουν ακόμη πιο ψηλά τις τιμές των εμβολίων προκείμενου να παράγουν παραλλαγές των εμβολίων που θα αντιμετωπίσουν τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

Όπως διαρρέουν η τιμή ανά δόση εμβολίου της Pfizer θα ανέβει από τα 15,5 ευρώ και 19,5 ευρώ και του εμβολίου της Moderna από τα 19 ευρώ στα 21,5 ευρώ. Αυτά ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται το περιεχόμενο των συμβολαίων με την ΕΕ, συμβόλαια που για ευνόητους λόγους μένουν απροσπέλαστα στους πολίτες.

Δυστυχώς η ΕΕ αποδεικνύεται τραγικά κατώτερη των περιστάσεων, αποφεύγοντας να συνταχθεί με την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ για άρση της πατέντας, ώστε να προφυλαχτούν όλοι οι πολίτες της γης. Πρακτική που, πέραν των άλλων, τροφοδοτεί το αντι-εμβολιαστικό κίνημα με επιχειρήματα και θεωρίες συνομωσίας..