Αισθητή η απεργία των ιατρών

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεν αποδέχονται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, καθώς δεν αποδέχονται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τους όρους απασχόλησής τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παρά τις νέες υποσχέσεις του αρμόδιου υπουργού για μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς. Την ίδια στιγμή, ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των γιατρών στη χθεσινή πρώτη ημέρα απεργίας τους, αφού κυμάνθηκε σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αποφασίστηκαν νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα, με βασικό αίτημα να κυρωθεί στη Βουλή η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως αυτή υπογράφηκε μεταξύ υπουργού Υγείας και Ομοσπονδίας τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι γιατροί αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και το «κλείσιμο» των εφημεριών πέντε μεγάλων νοσοκομείων την ερχόμενη Τετάρτη (Κρατικό Νίκαιας και νοσοκομείων που θα εφημερεύουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Ιωάννινα).

Για σήμερα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και το Συντονιστικό Συνελεύσεων Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου έχουν καλέσει τους γιατρούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις χαρακτήρισε τη συμμετοχή των γιατρών του Ευαγγελισμού στην απεργία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλος του Δ. Σ. της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας. Εξαιτίας της κινητοποίησης, χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούσαν.

«Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια συμμετοχή σε απεργία στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός», ανέφερε στην «Κ» η κ. Νάγια Βάρτζελη, μέλος του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Ιατρών Αθήνας και Πειραιά. Αδυναμία να εφημερεύσουν δηλώνουν πολλά τμήματα του νοσοκομείου (ακτινολογικό, νεφρολογική κλινική, παθολογική κ. ά.) αφού οι γιατροί -κυρίως επιμελητές- συμπληρώνουν τον επιτρεπόμενο αριθμό εφημεριών. Πάντως, σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, οι γιατροί συμμορφώνονται στο «εντέλλεσθε» που προβάλλουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, υποχρεώνοντάς τους να πραγματοποιήσουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες εφημερίες.

Για σχεδόν «καθολική συμμετοχή των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας στην απεργία» έκανε λόγο στην «Κ» η κ. Ολγα Κοσμοπούλου, πρόεδρος της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. Οπως είπε, «όσοι δεν έχουν επιστρατευθεί από τη διοίκηση για να εφημερεύσουν, απεργούν». Στο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής εγγραφών για την κατάθεση αγωγής κατά της διοίκησης.

Στο 75% έφτασε χθες η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία, σύμφωνα με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών. Προγραμματισμένα ραντεβού και εξετάσεις για χειρουργεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβλήθηκαν, ενώ τα μέλη της Ενωσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος». Σήμερα οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου». Στα νοσοκομεία της Πάτρας, η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία ήταν ικανοποιητική. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, μέλος του Δ. Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, θα μπορούσε να ήταν μαζικότερη, εάν οι γιατροί είχαν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των κινητοποιήσεων ως μέσο πίεσης προς τον υπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του.