Αίτηση στο ΣτΕ να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου

Πεννυ Μπουλουτζα

Να κλείσουν τα «παραθυράκια» του θεσμικού πλαισίου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και τα οποία εν πολλοίς καταδίκασαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια ζητούν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, καθώς και πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αστική μη κυβερνητική οργάνωση Nosmoke. gr μαζί με ιδιώτες υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση μερικής ακύρωσης της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο κατ’ εφαρμογήν του «αντικαπνιστικού νόμου», με το σκεπτικό ότι εισάγει εξαιρέσεις και παραθυράκια που παραβαίνουν κατ’ ουσίαν τον ίδιο τον νόμο. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αιτούντες, η πρόβλεψη για ύπαρξη διαχωριστικού ύψους δύο μέτρων στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ. μ. μεταξύ των χώρων καπνιζόντων και μη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση της νομοθεσίας περί υπάρξεως πλήρους διαχωρισμού στα συγκεκριμένα καταστήματα. Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι χωρίς έρεισμα στον νόμο η πρόβλεψη για «εξαίρεση» από την απαγόρευση του καπνίσματος των καζίνο, καθώς επίσης και η εξαίρεση από την πλήρη απαγόρευση των καλυπτόμενων με σκέπαστρο εξωτερικών χώρων των καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ.

Οπως επεσήμανε στην «Κ», ο δρ Ιωάννης Παπαδόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και συντονιστής του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΜΚΟ «Νos-moke. gr», «πρόβλημα αποτελούν και οι εξαιρέσεις στον ίδιο τον νόμο που αντιβαίνουν το Σύνταγμα και τη σύμβαση – πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού και το Κοινοτικό Δίκαιο». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος παραβιάζει την «αρχή της ισότητας» σε ό, τι αφορά τους εργαζομένους σε καταστήματα μικρότερα των 70 τ. μ. Οπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του καταστήματος επιλέξει να καθοριστεί ο χώρος ως καπνιζόντων, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε χώρο εργασίας ελεύθερο από καπνό, όπως ισχύει με βάση τον νόμο σε κάθε εργασιακό χώρο. «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Νosmoke. gr» κ. Αλέξανδρος Φωτεινός και πρόσθεσε ότι «διακυβεύονται η δημόσια υγεία, το κράτος δικαίου και η προστασία του ανήμπορου πολίτη από την πολιτεία, αλλά και η διεθνής εικόνα της Ελλάδας και η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών». Καταλήγοντας τονίζει: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραμένει απαθής θεατής μιας σιωπηλής γενοκτονίας που συμβαίνει δίπλα μας, γύρω μας».