Ακόμα μια αποδόμηση των ισχυρισμών Μητσοτάκη περί διασποράς του ιού στις διαδηλώσεις

Εμπεριστατωμένο άρθρο έρχεται να καταρρίψει το πρωθυπουργικό αφήγημα, σημειώνοντας ότι ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη «για τις μαζικές συνάξεις συνολικά και τον κίνδυνο υπερμετάδοσης είναι παραπλανητικός».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, για τον ρόλο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην αύξηση των μολύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτή τη συγκυρία τη δύσκολη επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και να διοργανώνετε πορείες. Πότε το κάνετε αυτό; Το κάνετε στην κορύφωση της πανδημίας. “Spreading the disease, protest in time of pandemics”. Δεν νομίζω ότι χρειάζεστε, κ. Τσίπρα, δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Humboldt, για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή τη συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με μεγάλη ένταση, συχνά χωρίς μάσκες, είναι γεγονός υπερμεταδότης για τον κορονοϊό».

Ωστόσο το εμπεριστατωμένο άρθρο του Μιχάλη Μαρκοδημητράκη (υποψήφιος διδάκτορας Αμερικανικών Σπουδών στο Bowling Green State University), ήρθε να καταρρίψει το πρωθυπουργικό αφήγημα. Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Αποδόμησε Τώρα», ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού «για τις μαζικές συνάξεις συνολικά και τον κίνδυνο υπερμετάδοσης είναι παραπλανητικός», καθώς «δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, καθώς όλες οι μελέτες αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Όπως υπογραμμίζεται επίσης, «παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην περίπτωση οι συνάξεις αυτές να είναι χωρίς μάσκα, και άρα όπως δείχνει η έρευνα, αλλά και άλλες έρευνες του πεδίου…, αυτό μπορεί να συμβάλει στη μετάδοση του ιού, οι διαμαρτυρίες για τις οποίες γίνεται η αντιπαράθεση δεν διοργανώνονται από αρνητές μάσκας. Σε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν οι διαδηλωτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία φορούν μάσκες».

Σημειώνεται ότι το «Αποδόμησε Τώρα» επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) με τον co-author της έρευνας και ερευνητή Martin Lange, στις 12 Μαρτίου του 2021, ο οποίος «όπως μας ενημέρωσε, κανένα Μέσο από την Ελλάδα δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του ως τότε». Όπως είπε ο  M. Lange, «στην έρευνά μας, στην οποία αναφέρεστε, όντως δείχνουμε ότι δύο διαμαρτυρίες/διαδηλώσεις αύξησαν τις μολύνσεις κορoνοϊού στη Γερμανία. Η μελέτη μας όμως, (όπως σχεδόν όλες οι μελέτες πάνω στο θέμα) είναι εξειδικευμένη με την έννοια ότι τα αποτελέσματά της δεν μπορούν να εφαρμοστούν κατ’ αναλογία σε διαφορετικές περιπτώσεις και καταστάσεις».

Νωρίτερα, τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη είχε καταρρίψει και ένα άλλο άρθρο στην ιστοσελίδα independentnews.gr, το οποίο παρέθεσε τα πραγματικά συμπεράσματα της έκθεσης που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). 

Σημειώνεται ότι την έρευνα στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το iefimerida.gr, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη που μετέφερε τα συναφή επιχειρήματα μέσα στο Κοινοβούλιο. 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ