Ακόμη πέντε ασθενείς στην εντατική

Κατά την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων χορηγήθηκαν 12.714 δόσεις του πανδημικού εμβολίου

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με επιπλοκές που παρουσίασαν εξαιτίας της νέας γρίπης. Χθες πέντε ακόμη ασθενείς- ανάμεσά τους μία 35χρονη έγκυος που βρίσκεται στον τέταρτο προς πέμπτο μήνα της κύησης και ένας άνδρας 42 ετών με παχυσαρκία- εισήχθησαν στην Εντατική, ανεβάζοντας στους 22 τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Οι άλλοι τρεις ασθενείς πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού χορηγήθηκαν 12.714

δόσεις του πανδημικού εμβολίου. Την ικανοποίησή της εξέφρασε χθες η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Η πρώτη ημέρα πήγε πολύ καλά, αν σκεφτούμε ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμβολιαστεί περίπου 13.000 άτομα» είπε η υπουργός.

Σύμφωνα με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη για τη «θωράκιση» των πολιτών έναντι της νέας γρίπης. «Αν φθάσουμε να έχουμε το 30% του πληθυσμού ανοσοποιημένο, είμαστε εντάξει» είπε. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να θέσει άμεσα σε λειτουργία τις κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας. «Ηδη έχουν εντοπιστεί 95 κλίνες εντατικής θεραπείας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες μπορούν να τεθούν σε λειτουργία εφόσον προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό» τόνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι οι κλειστές κλίνες θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά εντός του Δεκεμβρίου. Στόχος είναι- πρόσθεσε η υπουργός- να έχουν λειτουργήσει και οι 95 κλίνες εντατικής θεραπείας ως το τέλος του Ιανουαρίου.

Για τον σκοπό αυτόν δρομολογείται σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ η πρόσληψη περίπου 300 νοσηλευτών. Παράλληλα, συστήνονται 1.000 θέσεις ειδικευμένων γιατρών με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 55 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τ ο «πάγωμα» της παραγγελίας δύο εκατομμυρίων δόσεων του πανδημικού εμβολίου για τη νέα γρίπη που παρασκευάζει η εταιρεία SanofiΡasteur προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Την εισήγηση αυτή πρόκειται να κάνει στο Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Κωνσταντόπουλος. Οι ειδικοί επιστήμονες-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης προτείνουν την ακύρωση της συγκεκριμένης παραγγελίας διότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη χρήση του. «Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και δεν έχει πάρει άδεια από την ΕΜΕΑ (σ.σ.: ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων) . Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Επιπρόσθετα, δεν δημιουργεί διασταυρούμενη ανοσία για πιθανή μετάλλαξη του ιού και περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά θειομερσάλης (σ.σ.: συντηρητικό του εμβολίου) κατά εννέα φορές από τα υπόλοιπα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θέτει επίσης ζήτημα αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς δεν περιέχει ανοσοενισχυτικό. Οπως έχει ήδη επισημάνει η υπουργός Υγείας, τα πανδημικά εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα περιέχουν ανοσοενισχυτικό το οποίο προφυλάσσει και από πιθανές μεταλλάξεις του ιού της νέας γρίπης.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον Δεκέμβριο. O ι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι παχύσαρκοι, οι έγκυοι, τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, οι αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών εμβολιάζονται αυτή την εβδομάδα για τη νέα γρίπη.

Προτεραιότητα έχουν όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, ασθματικοί) και του καρδιαγγειακού συστήματος (εξαιρείται η απλή υπέρταση), από χρόνια νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα (περιλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40) και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς. Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης όσοι είναι μικρότεροι από 19 ετών και λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη. Την επόμενη εβδομάδα σειρά έχουν οι υγιείς 18-49 ετών.