Ακρίβυνε κατά 105 ευρώ το καλάθι της νοικοκυράς σε ένα χρόνο

Ακριβότερο κατά 5% ή κατά 105 ευρώ έγινε το οικογενειακό «καλάθι» του μέσου ελληνικού νοικοκυριού τον Ιούνιο του 2010 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), η οποία στηρίχθηκε στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι ακόμη πιο δυσμενείς, με δεδομένο ότι από την 1η Ιουλίου επιβλήθηκαν στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών οι νέοι, αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ το οικογενειακό «καλάθι» κόστιζε τον Ιούνιο του 2010 2.115,11 ευρώ, έναντι 2.010,15 ευρώ τον Ιούνιο του 2009. Ενδεικτικά, ένα νοικοκυριό καλείται να πληρώσει φέτος για μεταφορές 280,63 ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωνε 237,33 ευρώ, αύξηση που οφείλεται κυρίως στη ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων λόγω της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Για την αγορά αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων θα πρέπει να δαπανήσει 103,95 ευρώ έναντι 87,42 ευρώ πέρυσι (αύξηση 19%), εξαιτίας των διαδοχικών αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και του συντελεστή του ΦΠΑ.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρουσιάστηκαν στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών:

α) 19% η ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

β) 18% η ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας–διόδια, καύσιμα, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου–μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

γ) 8% η ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

δ) 5% η ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων – κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων–ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων. Μείωση από την άλλη της τάξης του 1% καταγράφεται στις τιμές της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών σε ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής, πάντως, αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.