Ακρωτηριάζουν τα Ταμεία

Στο «κούρεμα» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί η συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ ετοιμάζεται πλήρης ανατροπή του φορολογικού συστήματος και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου μέτρων αν υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από το πρόγραμμα.

Τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης, κατέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόλις αφίχθη από τις Βρυξέλλες.

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες περί αφαίρεσης χρέους 100 δισ. ευρώ από τις πλάτες του ελληνικού λαού, όπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, ουσιαστικά περιορίζονται σε 60-70 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών, αποκρύπτουν την πραγματικότητα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές και με κάθε τρόπο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία και περιορίστηκε να μιλήσει για μικρή ονομαστική μείωση των ομολόγων μικρότερη από την πραγματική αξία τους… Ουσιαστικά η περιουσία περίπου 26 δισ. ευρώ που έχουν τα Ταμεία σε ομόλογα θα μειωθεί στα 13 δισ. ευρώ με το κούρεμα του 50%. Το ενδεχόμενο την περιουσία αυτή να την πάρουν πίσω δεν προκύπτει εν αντιθέσει με τις τράπεζες που θα ενισχυθούν κατά 20-30 δισ. ευρώ μέσω επανακεφαλαιοποίησης. Μόνη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός είναι ότι «δεν θίγονται οι συντάξεις» -αν και παραμένει ανοιχτό τι θα γίνει στην περίπτωση που θα ανοίξει ένα νέο ασφαλιστικό ζήτημα όταν θα κρίνουν ότι τα Ταμεία δεν θα είναι βιώσιμα ελλείψει περιουσίας.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε βάρος των μισθών και των συντάξεων αν υπάρξει η οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο, ενώ ετοιμάζονται φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος και έρχονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που επικεντρώνονται στη μείωση του δημόσιου τομέα και στις επεμβάσεις στο εργασιακό καθεστώς.

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ πριν τα μέσα Νοεμβρίου, και άνοιξε το δρόμο σε ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα 130 δισ. ευρώ, το οποίο βάσει όσων είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει:

* Το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ.

* Από το δάνειο αυτό περίπου 70-80 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας στην τριετία 2012 -2014.

* Μέρος από το δάνειο των 100 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι εκτιμήσεις για το ύψος του ποσού αυτού διίστανται. Η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ΕΒΑ τα υπολογίζει στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ και η Goldman Sachs στα 20 δισ. ευρώ.

* Η «Επιτροπεία» θεωρείται δεδομένη. Ο κ. Βενιζέλος την παρουσίασε σε περιτύλιγμα λέγοντας πως «έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποφασίστηκε να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας», τονίζοντας ότι «η παρουσία τους θα είναι συνεχής και τακτική» για να καταλήξει λέγοντας πως η κυριότητα και η ευθύνη του προγράμματος ανήκουν στην Ελλάδα.

* Παραμένουν σε ισχύ τρεις όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που αφορούν τα μικρότερα επιτόκια, τη μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος. Συνεπώς, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μπορεί να φτάσει και στα 30 έτη, καθώς η περίοδος χάριτος είναι 10 ετών. Δηλαδή, τα δάνεια που λαμβάνουμε μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ το 2040, καθώς ξεκινούν από το 2010. Οπότε και ο έλεγχος της τρόικας θα κρατήσει μέχρι την αποπληρωμή των δανείων το 2040. Αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, θα κυμαίνονται γύρω στο 3,5%.

* Το κούρεμα κατά 50% του ιδιωτικού χρέους 206 δισ. ευρώ από ομόλογα τα οποία έληγαν μέχρι και το 2035.

* Στόχος είναι το δημόσιο χρέος να περιοριστεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο με βάση διεθνείς όρους. Το ανταλλάξιμο χρέος των 206 δισ. ευρώ θα μειωθεί κατά 50%, στα 103 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση του χρέους υπολογίζεται στο 50% του ΑΕΠ έναντι 11,6% της μείωσης που είχε υπολογιστεί με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

* Το όφελος από τη μείωση των τόκων, με μέσο ετήσιο επιτόκιο 4,5%, υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σήμερα οι τόκοι ανέρχονται σε 18 δισ. ευρώ ετησίως.

* Η συμφωνία μείωσης του χρέους το ρίχνει στο 120% του ΑΕΠ ή περίπου 53 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς υπολογίζονταν ότι θα φτάσει στο 173% του ΑΕΠ το 2020.

* Τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ δανείου δίνονται για τη στήριξη των τραπεζών σε ρευστό. Δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ χρέους εκτιμάται ότι θα δίνονται 15 ευρώ σε ρευστό, τόσο στις ελληνικές όσο και στις ξένες τράπεζες, που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI).

* Η συμμετοχή των τραπεζών στο PSI συνοδεύεται και από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή την εκχώρηση μετοχών στο κράτος και εντέλει την κρατικοποίησή τους. Η συμφωνία μπορεί να αφορά κοινές μετοχές, αλλά ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Δημόσιο να λάβει προνομιούχες μετοχές τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθεί το χρέος. Οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ξένων και ελληνικών τραπεζών.

* Για τη μείωση του χρέους θα χρησιμοποιηθούν και τα έσοδα όχι μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών και την πώληση ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και από άλλα προγράμματα, όπως το ενεργειακό πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

* Η ανταλλαγή ομολόγων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012 και νωρίτερα, μέχρι τα τέλη του 2011, θα έχει εφαρμοστεί το νέο δανειακό πρόγραμμα. *

!Αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αφορμή άρθρο του την περασμένη άνοιξη περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ο καιρός που σπέρνεις και ο καιρός που θερίζεις» για να προσθέσει: «Διαφορετικό είναι να γίνει εθελοντικά» και όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και άλλο τι είχε ειπωθεί προ καιρού.