Ακτινοθεραπεία στοπ για καρκινοπαθείς

Στον αέρα βρίσκεται η δημόσια ακτινοθεραπεία, που είναι απαραίτητη για τη ζωή περίπου 20.000 καρκινοπαθών κάθε χρόνο.

Ολόκληρη η Πελοπόννησος έχει μείνει χωρίς δημόσιο ακτινοθεραπευτικό τμήμα, αφού μπήκε λουκέτο και στο τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Οι ελλείψεις προσωπικού και τα απαρχαιωμένα μηχανήματα του ΕΣΥ –που «βγαίνουν» εκτός λειτουργίας το ένα πίσω από το άλλο– στρέφουν όλο και περισσότερους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, που διαθέτει την τελευταία λέξης της τεχνολογίας, αλλά κοστίζει έως και τρεις φορές ακριβότερα!

Εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο έχει σταματήσει να λειτουργεί στο Ρίο ο εξομοιωτής, το υπ’ αριθμόν ένα απαραίτητο σύστημα για το σχεδιασμό των θεραπειών του κάθε ασθενή. Μέχρι πρότινος, οι ασθενείς ταξίδευαν σε άλλες πόλεις για να σχεδιαστεί η θεραπεία τους και να ξαναγυρίσουν στο Ρίο για να υποβληθούν σε ακτινοβολία!

Ομως, όπως αναφέρουν οι γιατροί του τμήματος σε επιστολή τους προς τους αρμοδίους, «η κατάσταση αυτή εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία ή και τη ζωή των ασθενών…». Με το ίδιο έγγραφο, οι γιατροί ενημερώνουν ότι από τις 4 Απριλίου παύουν να δέχονται νέους ασθενείς μέχρι να εγκατασταθεί νέος εξομοιωτής στο νοσοκομείο.

Από το περασμένο καλοκαίρι είναι κλειστή λόγω σεισμού και η Ακτινοθεραπεία στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας…

Οι ασθενείς από την Πελοπόννησο θα πρέπει τώρα να αναζητήσουν ακτινοθεραπεία σε άλλη περιφέρεια…

Ομως, και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα έχουν σοβαρά προβλήματα.

Το Αλεξάνδρα
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), κλειστό λόγω έλλειψης μηχανημάτων μένει εδώ και μήνες το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Ο μοναδικός γραμμικός επιταχυντής (το βασικότερο μηχάνημα ακτινοθεραπείας) που διέθετε βγήκε… off ύστερα από 26 χρόνια συνεχούς λειτουργίας! Το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες εγκατάστασης νέου μηχανήματος, με ιδιωτική δωρεά.

Στο Αττικό Νοσοκομείο, με τα πλέον σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, είναι κλειστή από καιρό η κλινική του Τμήματος, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ετσι, το Τμήμα αδυνατεί να νοσηλεύει αρρώστους όταν αυτοί το χρειάζονται, μέχρι να… βρεθούν οι 9 νοσηλεύτριες που απαιτούνται για να ανοίξουν τα κρεβάτια.

Στον «Αγιο Σάββα» λειτουργούν τρεις γραμμικοί επιταχυντές ηλικίας από 10 έως 12 περίπου χρόνων. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας έχουν όριο ζωής τα δέκα χρόνια, αφού από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εταιρείας, «στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά εκκρεμεί η προμήθεια νέου γραμμικού επιταχυντή, στους «Αγίους Αναργύρους» υπάρχει έλλειψη τεχνολόγων, ενώ η Ακτινοθεραπεία στην Αλεξανδρούπολη έχει μείνει με έναν μόνο γιατρό».

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ, κ. Παναγιώτης Παντελάκος, «είναι άμεση η ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού της Ακτινοθεραπείας, αφού οι σοβαρές ελλείψεις υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών».

Πλήρης αδιαφορία και για τα παιδιά
Ούτε ένα εξειδικευμένο μηχάνημα ακτινοθεραπείας για παιδιά δεν λειτουργεί σήμερα στη χώρα. Κι αυτό την ώρα που ο καρκίνος «χτυπά» 300 Ελληνόπουλα κάθε χρόνο και τα μισά τουλάχιστον από αυτά χρειάζονται ακτινοβολίες.

Πολλοί γονείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος μπορεί να ξεπεράσει και τις 16.000 ευρώ για ένα μόνο κύκλο ακτινοθεραπείας. Το κόστος πολλαπλασιάζεται για τα παιδιά που φεύγουν σε κέντρα του εξωτερικού.

Η άλλη «λύση» είναι να παραπέμπονται τα παιδιά στα δημόσια τμήματα ακτινοθεραπείας ενηλίκων –κυρίως στον «Αγιο Σάββα» και στο «Μεταξά».Επικίνδυνες ακτινοβολίες
Εκεί όμως οι ακτινοβολίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για ένα παιδί. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας για ενηλίκους δεν διαθέτουν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την ακινητοποίηση των μικρών παιδιών, εκπέμπουν μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας, ενώ έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε είναι αδύνατο να στοχεύσουν με ακρίβεια τους όγκους στα μικρά όργανα ενός παιδικού σώματος.

Αυτό σημαίνει αύξηση του κινδύνου να ακτινοβοληθεί υγιής ιστός, και αντί για την ίαση η ακτινοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου όγκου!

Εντός του επόμενου διαστήματος ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την παραλαβή ενός ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο είναι δωρεά του ΟΠΑΠ σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φλόγα», που απαρτίζεται από γονείς καρκινοπαθών παιδιών.

Aριθμοί
▪ 3-4 μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία στο ΕΣΥ.

▪ 20.000 ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία ετησίως.

▪ 17 τμήματα ακτινοθεραπείας στο Δημόσιο.

▪ 3 τμήματα εκτός λειτουργίας.

▪ 3-20 χρόνων τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ΕΣΥ.

▪ 3-10 χρόνων στον ιδιωτικό τομέα.

▪ 35 δημόσιοι κα ιδιωτικοί γραμμικοί επιταχυντές στη χώρα –56 χρειάζονται.

Της Δέσποινας Κουκλάκη