Ακυρο το κατηγορητήριο για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Χίου

p>Στις 19 Νοεμβρίου 2009 είχε ορισθεί να συζητηθεί, στο Τριμελές Πλημελλειοδικείο Χίου, η γνωστή υπόθεση του τραυματισμού της Δημοσιογράφου κ. Αγγελικής Χατζηδημητρίου, στην οποία κατηγορούμενοι, μεταξύ των άλλων, ήσαν και τέσσερις γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, με τη κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια. Μάλιστα ένας εκ των τεσσάρων ήταν και ο νευρολόγος  Ιωάννης Γιαννούλος, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος για ιατρική αμέλεια ενώ δεν εφημέρευε!

Ο δικηγόρος κ. Μιχαήλ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον συνάδελφο κ. Γιαννούλο, υπέβαλε πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου με την οποία συντάχθηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των άλλων κατηγορουμένων και το Δικαστήριο, ύστερα από σύσκεψη τρισήμισυ ωρών, αποφάσισε την ακύρωση του κατηγορητηρίου στο σύνολό του, εφόσον έκρινε ως απολύτως νόμιμους και βάσιμους τους λόγους ακυρότητας που προβλήθηκαν και παρέπεμψε την υπόθεση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χίου για τη σύνταξη νέου κατηγορητηρίου.

Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην ακυρότητα του κατηγορητηρίου ήταν οι εξής:

1.  Δεν προκύπτει η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του γιατρού Ι. Γιαννούλου να βρίσκεται σε διαθεσιμότητα επικοινωνίας και μάλιστα  όταν την επίμαχη ημέρα  (08-04-2006, ημέρα Σάββατο) δεν βρισκόταν σε κανενός είδους εφημερία.

2. Δεν προσδιοριζόταν το περιεχόμενο της αμέλειας που επέδειξε ο γιατρός. Συγκεκριμένα, στο κατηγορητήριο δεν αναφέρονταν τα περιστατικά στα οποία όφειλε και δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσοχή, δεν διευκρινίζονταν δηλαδή τα περιστατικά της αμέλειας, ούτε καθορίζονταν εάν επρόκειτο για ενσυνείδητη ή άνευ συνειδήσεως αμέλεια, ούτε διευκρινιζόταν με βάση την ιδιότητα, τις γνώσεις και ικανότητές του, εάν μπορούσε να προβλέψει το αποτέλεσμα, δηλαδή τη βαριά σωματική βλάβη της δημοσιογράφου.

Έγινε ακόμη επίκληση καθαρά δικονομικών θεμάτων. Συγκεκριμένα ενώ αναγραφόταν στο Κατηγορητήριο το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει τη κύρια ποινή για την “υποτιθέμενη” αξιόποινη πράξη όπως και τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, όπου περιγράφονται τα απειλούμενα σε βάρος του γιατρού πλαίσια κύριας ποινής, δεν αναγράφονταν και τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν τις τυχόν απειλούμενες παρεπόμενες ποινές.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι συνάδελφοι που μέχρι την 19-11-2009 ήταν κατηγορούμενοι έπαψαν να φέρουν την ιδιότητα του κατηγορούμενου μέχρις ότου και εφόσον συνταχθεί νέο κατηγορητήριο.

Δημήτρης Βαρνάβας

Στις>

Στις P εφημέρευε!<>