«Αλαλούμ» με τα υλικά του ΕΣΥ

Διαφορετικό όνομα για το ίδιο προϊόν

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Μια μικρή «Βαβέλ» με τα ιατροτεχνολογικά υλικά και τον εξοπλισμό επικρατεί στο νοσοκομειακό χώρο. Το ίδιο είδος συσκευής ή υλικού, μπορεί να καταγράφεται με διαφορετικές ονομασίες και όχι υπό ένα συγκεκριμένο κωδικό, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο καθώς και στο ίδιο νοσοκομείο. Αλλά και το αντίστροφο: συσκευές και υλικά που αναφέρονται με τον ίδιο όρο σε επίσημα αρχεία, ουσιαστικά να αφορούν εντελώς διαφορετικά είδη. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, να δυσκολεύει ο οποιοσδήποτε έλεγχος σε επίπεδο τιμών, ποιότητας και ποσότητας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Κ» ο διεύθυνων σύμβουλος του Ερευνητικού Κέντρου Βιολογικών Υλικών κ. Γιώργος Παππούς, ο αξονικός τομογράφος αναγράφεται και ως «σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας», που σημαίνει ότι για να γνωρίζει κάποιος πόσα σχετικά μηχανήματα υπάρχουν στο ΕΣΥ θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις διαφορετικές ονομασίες και να κάνει… πρόσθεση. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Παππού, αυτός ήταν ένας από τους κύριους τεχνικούς λόγους για τους οποίους απέτυχε η δημιουργία του «υγειονομικού χάρτη» (το διάστημα 2000-2001) στον οποίο θα έπρεπε να αναφέρεται ο ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτει η χώρα μας.

Μόνιτορ και γάντια

Αντιστρόφως, ο όρος «μόνιτορ» χρησιμοποιείται σε πλήθος συσκευών που χρησιμοποιούνται στο νοσοκομείο, από τη συσκευή παρακολούθησης ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τις οθόνες διαφόρων μηχανημάτων (ακτινοσκοπικό, υπερηχογράφος κ.α.) έως και την οθόνη κάθε υπολογιστή. Και ως μόνιτορ καταγράφονται αυτές οι συσκευές σε αρχεία του νοσοκομείου, το λογιστήριο, τις αποθήκες αλλά και στα πάγια στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τον όρο «γάντια», με τον οποίο καταγράφονται τα εξεταστικά, τα χειρουργικά γάντια, ή ακόμα εκείνα που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό των μαγειρειών και τις καθαρίστριες!

Ο κ. Παππούς τονίζει «παρότι, αυτές οι εμπειρικές ονομασίες εξυπηρετούν ανάγκες για συνεννόηση στο εσωτερικό πλαίσιο των νοσοκομειακών τμημάτων, όταν χρειάζεται να παραχθούν συγκεντρωτικά στοιχεία οι δυσκολίες είναι μεγάλες». Και προσθέτει, «η διαφορετική ονοματολογία που επικρατεί, δεν επιτρέπει την ομογενοποίηση των υλικών, τον έλεγχο των τιμών με τις οποίες γίνονται οι προμήθειες και φυσικά τη λειτουργία ενός συστήματος επαγρύπνησης για την ασφαλειά τους». Mε τη δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων που είναι ήδη σε εξέλιξη στο ΕΚΕΒΥΛ, εν’ όψει της έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος προμηθειών, «εγκαινιάζεται» η χρήση από τη χώρα μας μίας διεθνούς ονοματολογίας, που περιλαμβάνει 7.500 όρους για είδη προϊόντων, τα οποία με τη σειρά τους αναλύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες μοντέλα.

Μία ονομασία

Ετσι, το κάθε είδος υλικού θα αναγράφεται στο μητρώο με μία συγκεκριμένη ονομασία και με την περαιτέρω χρήση του μητρώου στα νοσοκομεία και τις Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας, θα μπορούν το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι φορείς να γνωρίζουν τι εξοπλισμό διαθέτει το ΕΣΥ. Μελλοντικά θα μπορεί ακόμα και να καθοριστεί το επιθυμητό επίπεδο αναλώσεων, για να μην παρατηρείται το σημερινό φαινόμενο των τεράστιων και αδικαιολόγητων αποκλήσεων στη χρήση υλικών σε τμήματα παρόμοιας ειδικότητας και δυναμικότητας. Επιπλέον, θα είναι εφικτή η καταγραφή των βλαβών στον ιατρικό εξοπλισμό.

Τι είναι όμως το Μητρώο των Προμηθευτών και των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και πώς θα εφαρμοστεί; Σύμφωνα με τον κ. Παππού, είναι μία σύγχρονη βάση δεδομένων για τα προϊόντα που κυκλοφορούν νόμιμα. Στο μητρώο των προμηθευτών θα εγγραφούν όλες οι εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις όπως αυτές περιγράφονται στη νομοθεσία. Ο εγκεκριμένος προμηθευτής θα χρησιμοποιεί έναν κωδικό για να μπει στο μητρώο και να «εκθέσει» τα προϊόντα του (η ηλεκτρονική υποδομή για το Μητρώο εκ μέρους του ΕΚΕΒΥΛ είναι ήδη έτοιμη). Εν συνεχεία, το ΕΚΕΒΥΛ θα πρέπει να ελέγχει ότι «περνάει» στο μητρώο -εάν δηλαδή πληροί τις προϋποθέσεις- και είτε να απορρίπτει είτε να εγκρίνει την καταχώρηση.

Μάλιστα το ΕΚΕΒΥΛ θα ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία – υπολογίζεται περί τα τέλη Οκτωβρίου- για τα «εγκαίνια» του μητρώου οπόταν οι προμηθευτές θα μπορούν πλέον να μπαίνουν ηλεκτρονικά στο μητρώο. Αλλωστε η μεταβατική περίοδος προετοιμασίας για την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών «λήγει» -σύμφωνα με τον νόμο στις 19 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που όπως εκτιμά ο κ. Παππούς το ΕΚΕΒΥΛ θα είναι έτοιμο.