Αλαλούμ με τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκονται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η κύρια προσφυγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κατά της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου και Απασχόλησης Φ. Πάλλη – Πετραλιά, η οποία καθορίζει τον τρόπο διάθεσης των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικασθεί τον Οκτώβριο, ενώ η κύρια προσφυγή το 2010.  

Η εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης έχει λάβει αναστολή από το υπουργείο Υγείας μέχρι την 1η Μαϊου 2009, αλλά αναμένονται νέοι εγκύκλιοι των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης, που θα παρατείνουν την αναστολή έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πρόσφατη προφορική δέσμευση του γενικού γραμματέα Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλου – Στράτη προς τους φαρμακοποιούς.

Τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούν έως τότε να πωλούν τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα με το ισχύον καθεστώς λιανικής τιμολόγησης. Είναι απολύτως σίγουρο ότι το ΣτΕ θα εγκρίνει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μέχρι να εκδικασθεί η κύρια προσφυγή και, έτσι, η κοινή υπουργική απόφαση δεν θα εφαρμόζεται για πολλούς μήνες ακόμη.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενοχληθεί έντονα από την απόφαση των υπουργών Απασχόλησης και Υγείας, καθώς αυτή στερεί τον κρατικό προϋπολογισμό από έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο έντονης δημοσιονομικής στενότητας, αφού μειώνει τα έσοδα των φαρμακοποιών και, συνεπώς, τη φορολογητέα ύλη.

Κύκλοι των συνδικαλιστών φαρμακοποιών με τους οποίους επικοινώνησε η “Α” δηλώνουν ότι η τύχη της κοινής υπουργικής απόφασης θα κριθεί οριστικά από το ΣτΕ: “Εάν το ΣτΕ μάς δικαιώσει, τότε η απόφαση θα πάει στο καλάθι των αχρήστων, εάν δεν μας δικαιώσει, θα υποχρεωθούμε να την εφαρμόσουμε κανονικά. Συνεπώς, το σήμα είναι στάση αναμονής”.

Σύμφωνα επίσης με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, το υπουργείο Υγείας δεν δίνει ούτε προτίθεται να δώσει μάχη για την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης, καθώς έχει αντιληφθεί πλέον τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στη φαρμακευτική αγορά και θεωρεί βασίμως ότι οι φαρμακοποιοί θα δικαιωθούν τελικά στο ΣτΕ.

Η προσφυγή των συλλόγων

Η προσφυγή των ΠΦΣ και ΦΣΑ στο ΣτΕ τεκμηριώνει με στοιχεία και επιχειρήματα ότι ο προσδιορισμός της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Απασχόλησης είναι αντισυνταγματικός και παράνομος.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι από τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους ζημιώνονται, καθώς το κέρδος τους περιορίζεται στο 5 έναντι του 35% που ισχύει σήμερα για τα άλλα φάρμακα, ενώ υπογραμμίζουν ακόμη ότι η προμήθεια των φαρμάκων αυτών δεν γίνεται με τους ίδιους όρους που τα προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία για να τα διαθέσουν στους νοσηλευόμενους.

Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ακόμη ότι η νομοθετική πρόβλεψη για τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους και η επιβολή ανωτάτου ορίου τιμής λιανικής πώλησης αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία των φαρμακοποιών, καθώς η επιβαλλόμενη τιμή διάθεσης όχι μόνο δεν επιφέρει στα φαρμακεία “ένα έστω μικρό περιθώριο κέρδους, αλλά αντιθέτως επιφέρει τελικώς σημαντική ζημία”.

Όμως, όπως αναφέρουν στις προσφυγές τους οι δύο Σύλλογοι, “ο περιορισμός αυτός αντίκειται και στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς η διατίμηση των φαρμάκων αυτών επιφέρει δυσανάλογο περιορισμό της οικονομικής τους ελευθερίας, αν, μάλιστα, συγκριθεί με το περιθώριο κέρδους που υπάρχει για τα άλλα φάρμακα, που είναι το 35% επί της χονδρικής τιμής”.

ΠΦΣ και ΦΣΑ δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι οι φαρμακοποιοί θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να μην παραγγείλουν φάρμακα υψηλού κόστους, ενώ με διάφορα προσκόμματα οι φαρμακέμποροι θα σταματήσουν την εισαγωγή τους και θα παρατηρηθούν ελλείψεις των φαρμάκων αυτών στην ελληνική αγορά.

Η ανακοίνωση του ΦΣΑ

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΦΣΑ για το θέμα. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος τονίζει τα εξής:

“Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, έκπληκτος, παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό τα αλλεπάλληλα νομοθετήματα τα οποία αφορούν την εν γένει διακίνηση του φαρμάκου στην Ελλάδα αντιλαμβανόμενος ότι τα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος φαρμακοποιών και ασφαλισμένων δεν έχουν τελειωμό. Η δήθεν επιτρεπόμενη πλέον διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί μόνο τους φαρμακοβιομήχανους.

Το υπουργείο προσπαθεί να μετακυλήσει τη διάθεση των φαρμάκων αυτών από τα κρατικά νοσοκομεία – τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους – προς τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί δεν θα δεχτούν να χορηγούν νοσοκομειακά φάρμακα με ζημία τη στιγμή που ο υφιστάμενος νόμος ορίζει ποσοστό κέρδους 5%, όταν φορολογούνται για ποσοστό κέρδους 25%. Αποτέλεσμα αυτής της ατάστασης θα είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι οποίοι από 1-3-2009 δεν θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν ελάχιστα σημεία χορήγησης αυτών των φαρμάκων (5-6 σε όλη την Αττική), δηλαδή τα φαρμακεία που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία. Εκτός αυτού, είναι προφανές ότι η αφερεγγυότητα του δημοσίου και αρκετών ασφαλιστικών ταμείων, που καθυστερούν τις πληρωμές τους επί εξάμηνο και πλέον (παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου), καθιστούν αδιανόητη την οποιαδήποτε εφαρμογή του νόμου αυτού”.

Ο ΦΣΑ αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του ότι “βρισκόμαστε σε μία κατάσταση επικίνδυνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, καθώς κατασκευάζονται νόμοι οι οποίοι ψηφίζονται στη Βουλή και οι οποίοι είναι στην πράξη ανεφάρμοστοι”.

Ο ΦΣΑ ζητεί από τις 12 Απριλίου, με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, να λήξει άμεσα το θέμα στο σύνολό του και να προσδιορισθούν οριστικά ποια φάρμακα χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία και ποια από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η απόφαση του ΠΦΣ

Την έναρξη της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης περί νοσοκομειακών φαρμάκων την 1η Σεπτεμβρίου 2009 έχει ζητήσει ο ΠΦΣ, με ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου. Ο ΠΦΣ ζητεί με το ίδιο ψήφισμα “να καθορισθεί με σαφήνεια ότι νοσοκομειακά φάρμακα είναι μόνο αυτά που έχουν αδειοδοτηθεί για χρήση σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Όλα τα άλλα φάρμακα επιβάλλεται να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς όρους και διαφοροποιήσεις”.