Αλέξανδρος Γαρύφαλλος / Με 101 νεκρούς είναι ακατανόητη η θριαμβολογία περί τέλους της πανδημίας

«Η δημόσια υγεία θα έπρεπε αυτή την περίοδο να είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη λόγω της πανδημίας, όμως είναι υποβαθμισμένη, γιατί η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να κάνει τα ελάχιστα δυνατά», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο διευθυντής της Δ Παθολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και καθηγητής στο ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι προφανές ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το διαπιστώνουμε από το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενώ το αβέβαιο μέλλον που επιφυλάσσει για το επικουρικό προσωπικό, το οδήγησε σε παραιτήσεις. Όλο το διάστημα της πανδημίας δεν υπήρξε μέριμνα έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των ειδικευόμενων που κάνουν οκτώ και παραπάνω μήνες να διοριστούν στις κενές θέσεις, ενώ δεν έγινε καμία προσπάθεια συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας είναι ο περισσότερο αναπτυγμένος στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο διάστημα της πανδημίας και με πρόσχημα αυτή, έγινε κατά κόρον διοχέτευση  περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις να διενεργούνται εκεί. Αντίθετα, σε εμάς έχουν παγώσει τα χειρουργεία και δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός χειρουργείων ούτε για το 2023.

Πρόσφατα μάλιστα είδαμε να κλεινει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, με την ακατανόητη κυβερνητική απόφαση η οποία υποβαθμίζει συνολικά την δημόσια περίθαλψη. Επειδή το βάρος νοσηλείας των παιδιών, δεν μπορούν να το σηκώσουν τα δύο εναπομείναντα Παίδων του λεκανοπεδίου, τα περιστατικά αναγκαστικά θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ακατανόητη κίνηση της κυβέρνησης, ενώ η εικόνα της αστυνομικής παρουσίας κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από υγειονομικούς, κατοίκους και γονείς, ενάντια στο κλείσιμο, ήταν θλιβερή.  Η κ Γκάγκα είπε ότι το κλείσιμο θα είναι για μικρό διάστημα. Έχουμε συνεργαστεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, την γνωρίζω και πιστεύω ότι δεν θα πει ψέματα. Αν όμως πάει για κλείσιμο, θα είναι μια τραγική εξέλιξη».

Με 101 νεκρούς είναι ακατανόητη η θριαμβολογία περί τέλους της πανδημίας 

«Είναι αλήθεια ότι έχουν μειωθεί οι εισαγωγές. Όμως το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα γιατί έχουν αυξηθεί οι διασωληνώσεις, οι θάνατοι και οι προσελεύσεις λόγω της Όμικρον. Ακόμα κι αν το 20% των κρουσμάτων είναι ασθενείς με Δέλτα, μιλάμε για 3.700 ασθενείς που θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα. Ενδεικτικά, στο Ιπποκράτειο η ΜΕΘ είναι πλήρης ενώ υπάρχουν και 20 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός Μονάδας. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, η πανδημία εξελίσσεται παράλληλα και με Δέλτα και με Όμικρον, κάτι που σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων, επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία του συστήματος. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορώ να κατανοήσω την θριαμβολογία και όλη αυτή την αισιοδοξία που διαχέεται από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, περί του τέλους της πανδημίας».