Αλέξανδρος Καφετζάκης για τη σύσκεψη 7ης ΥΠΕ και Ιατρικών Συλλόγων: Κομίζουν γλαύκα εις Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης και τους Ιατρικούς Συλλόγους για το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων και τη χιονοστιβάδα παραιτήσεων νοσοκομειακών γιατρών.

Κι ενώ το ζήτημα αφορούσε στα Νοσοκομεία οι ιθύνοντες της 7ης ΥΠΕ επέλεξαν να μην καλέσουν στη σύσκεψη τις Ενώσεις Γιατρών, προφανώς για να αποφύγουν απόψεις μη αρεστές που θα χαλούσαν το κλίμα  «γόνιμης ανταλλαγής απόψεων», όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η 7η ΥΠΕ (κλικ εδώ).

Ήδη τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης χαρακτηρίζουν ως “μνημείο υποκρισίας και κοροϊδίας ” τη σύσκεψη της ΥΠΕ, ενώ ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, Αγγειοχειρουργός Διευθυντής ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ και Πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ηρακλείου, σχολιάζοντας όσα διεμείφθησαν στη σύσκεψη, τονίζει εύστοχα πως «εάν δεν γίνει ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση, δεν δοθούν σοβαρά επιστημονικά κίνητρα και αν δεν αποδώσουν οι Διοικήσεις τον σεβασμό που αξίζουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τότε η υποβάθμιση, η αποψίλωση και η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων είναι προδιαγεγραμμένη».

Παραθέτουμε ολόκληρο το ενδιαφέρον κείμενο του Αλέξανδρου Καφετζάκη:

“Επιτέλους λευκός καπνός από την πολυδιαφημισμένη σύσκεψη της ΥΠΕ των Διοικητών των νοσοκομείων της Κρήτης και των Ιατρικών συλλόγων, όπου για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία μας ούτε λόγος (αυτοί είναι ακραίοι ιδεοληπτικοί που τρομοκρατούν την κοινωνία φωνάζοντας για το κίνδυνο διάλυσης του ΕΣΥ προσπαθώντας να κάνουν αντιπολίτευση).

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα αλλάξουν το υγειονομικό χάρτη του νησιού και θα βγάλουν από το αδιέξοδο τα καταταλαιπωρημένα από την υποστελέχωση νοσοκομεία μας.

Μέτρο 1ο: Μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ με επιπλέον μισθό 1800 €.

Σχόλιο:Το μέτρο έχει δοκιμαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα με μηδενικό αποτέλεσμα. Προϋποθέτει την επάρκεια προσωπικού σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας, για να υπάρχει η ευχέρεια«δανεισμού» γιατρού(είδος εν ανεπάρκεια σε όλη την επικράτεια).

Μέτρο 2ο: Παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς (με μπλοκάκι).

Σχόλιο:Και αυτό το μέτρο προβλέπεταιστον καινούργιο νόμο για το ΕΣΥ (ΦΕΚ Α255-7.12.2022) και έχει αποτύχει παταγωδώς. Ή ο νόμος είναι αποτυχημένος (αυτή είναι η άποψη μας και την έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα) ή η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είναι ανίκανη να τον εφαρμόσει σωστά (οπότε να το δει ο υπουργός Υγείας μήπως χρειάζεται επαναξιολόγηση των Διοικητών).

Μέτρο 3ο : Δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να κάνουν μεμονωμένα εφημερίες με μπλοκάκι και αποζημίωση 250 € αφορολόγητα.

Σχόλιο: Και αυτή η δυνατότητα υπάρχει και σήμερα ωστόσο κανείς δεν ενδιαφέρεται. Είναι όμως ένα χρήσιμο μέτρο μήπως και η κοινωνία (για την ΥΠΕ δεν ελπίζουμε) καταλάβει και εκτιμήσει το τι προσφέρει ο γιατρός του ΕΣΥ, που η εφημερία του αποζημιώνεται με 113,32 € η καθημερινή, 150,94 € το Σάββατο και 161,70 € η Κυριακή (αποζημίωση επικουρικών γιατρών και επιμελητών Β προ φόρου).

Μέτρο 4ο: Αξιοποίηση της λίστας των επικουρικών.

Σχόλιο: Μα είναι κενέςγιατί οι νέοι γιατροί μας έχουν φύγει στο εξωτερικό!!!

Μέτρο 5ο: Επαναφορά των συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Σχόλιο: 1) Χαιρετίζουμε από καρδιάς αυτό το μέτρο που δίνει σήμα επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων μας.

2) Ζηλεύουμε την τύχη των ασθενών π.χ. στα Χανιά που μετά τις παραιτήσεις 4 υπηρετούντων χειρουργών θα συναντήσουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στις 3:00 π.μ. και θα χειρουργηθούν από γιατρούς 70 και πλέον χρονών. Όπως και να το δει κανείς είναι μια στροφή στην εμπειρία.

Μέτρο 6ο: Αναμόρφωση των οργανισμών των Νοσοκομείων με τις υπάρχουσες ανάγκες

Σχόλιο: Στην περίπτωση που το ξεχάσατε δεν αναλάβατε χθες. Είχατε 4 χρόνια να το κάνετε, αλλά εσκεμμένα ολιγωρήσατε.

Συνοπτικά: Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τίποτε ιδιαίτερο από αυτή την σύσκεψη αφού το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων αφορά όλη την Επικράτεια και όχι μόνο την Κρήτη. Ως εκ τούτου η λύση μπορεί να δοθείμόνο σε κεντρικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο Περιφέρειας. Εάν δεν γίνει ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση, δεν δοθούν σοβαρά επιστημονικά κίνητρα και αν δεν αποδώσουν οι Διοικήσεις, τον σεβασμό που αξίζουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τότε η υποβάθμιση, η αποψίλωση και η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων είναι προδιαγεγραμμένη.

Ευχόμαστε από καρδιάς όλα τα παραπάνω να επιτύχουν το σκοπό τους προς όφελος των νοσοκομείων και της κοινωνίας, ωστόσο το μοναδικό μέτρο που περιμέναμε να ανακοινώσουν και δεν το έκαναν (με ευθύνη και των ιατρικών συλλόγων που διαχρονικά μάς θυμίζουν πως και για αυτούς οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι παρίες της ιατρικής κοινότητας) θα ήταν η δέσμευση για άμεση παύση των υποχρεωτικών μετακινήσεων του τύπου «εντέλλεσθε»των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, ώστε στοιχειωδώς να ανακοπεί το κύμα των παραιτήσεων που διογκώνει έτι περαιτέρω το πρόβλημα”.