ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Μεγάλες ελλείψεις στο … νέο νοσοκομείο

 

 

(ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ).–

Γίνεται ένα καινούριο νοσοκομείο, πέντε χρόνων, να έχει τεράστιες ελλείψεις; Οταν η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί τη Δημόσια Υγεία, δεν κάνει προσλήψεις και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει τους ιδιώτες στα νοσοκομεία, γίνεται. Στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης οι εργαζόμενοι, εκτός των γιατρών, έπρεπε να ξεπερνούν τους 1.400. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις 862. Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, αντί για 865, είναι 555. Η ίδια κατάσταση στο διοικητικό προσωπικό, την τεχνική υπηρεσία, την ιατρική υπηρεσία κλπ.

Ο «Ρ» μίλησε με τον Σάββα Δευτεραίο, γιατρό στο νοσοκομείο και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης και τον Δημήτρη Κουκάκη, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο Σ. Δευτεραίος μάς περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο τις ελλείψεις και στο ιατρικό προσωπικό: «Στο παλιό νοσοκομείο, το οποίο είχε περίπου 250 κρεβάτια, οι γιατροί έφταναν τους 188. Στο καινούριο – που λένε ότι είναι 700 κλινών και έχουν αναπτυχθεί πάνω από 500 – υπάρχουν περίπου 200 γιατροί». Πρόσθεσε πως για να λειτουργήσει «επί 24ώρου βάσης το νοσοκομείο, χρειάζεται σε κάποια τμήματα οι γιατροί να εφημερεύουν 30 μέρες, 15 μέρες, 10 μέρες! Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να γίνει».

Η σύγκριση με το παλιό νοσοκομείο είναι ενδεικτική και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως σημείωσε ο Δ. Κουκάκης: «735 στο παλιό νοσοκομείο πριν 4,5 χρόνια και σήμερα 862». Συμπλήρωσε, δε, πως η νοσηλευτική υπηρεσία έχει τη μικρότερη αναλογία στην Ελλάδα. Λειτουργούν περίπου 550 κρεβάτια και υπάρχουν 555 νοσηλεύτριες που είναι και στα κέντρα υγείας του νομού μας. Οσον αφορά την καθαριότητα, η κατάσταση είναι όπως στα περισσότερα νοσοκομεία στην Ελλάδα. Καθαρίστριες με μισθούς πείνας των 550 και 600 ευρώ κι ένας εργολάβος να κερδίζει.

Δύο νοσοκομεία σε ένα

Μια ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου, όπως εξήγησε ο Σ. Δευτεραίος, είναι ότι υπάρχουν δύο νοσοκομεία στην …τιμή του ενός. «Με τα λειτουργικά έσοδα και έξοδα που θα είχε ένα νοσοκομείο, λειτουργεί ένα κτίριο με δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό και του ΕΣΥ», σημείωσε. Η συλλειτουργία σε ένα χώρο δημιουργεί διάφορα προβλήματα: «Εφημερίες 30 μέρες το μήνα, δηλαδή καθημερινή εφημερία, ταυτόχρονη εφημερία πολλών κλινικών. Ο αριθμός των γιατρών δε φτάνει για να καλυφθούν οι εφημερίες, όπως επίσης δε φτάνουν τα κονδύλια τα οποία έρχονται προς αυτή την κατεύθυνση». Τέλος, αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει πρακτικά προβλήματα μεταξύ των τμημάτων του ΕΣΥ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Για το θέμα της υποχρηματοδότησης στην Υγεία ο γιατρός του νοσοκομείου υπογραμμίζει ότι είναι θέμα γενικότερης πολιτικής. Υπάρχει κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα σε τομείς που υπάρχει κέρδος (μικροβιολογικές εξετάσεις, μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία). Αντίθετα, τονίζει, η κατεύθυνση πάλης των εργαζομένων στα νοσοκομεία πρέπει να είναι η διεκδίκηση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας για όλους. Είναι ένα θέμα που αφορά όλο το λαϊκό κίνημα. Ο λαός έχει συμφέρον να εναντιωθεί στην πολιτική που λέει: ΄Η έχεις λεφτά και πληρώνεις ή δεν έχεις Υγεία…