Αλιεύει χυδαία στα νερά της ακροδεξιάς ο Ι. Φωτήλας – Η απάντηση του Ανδ. Ξανθού

P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος καταλόγισε στη κυβέρνηση εγκληματική μεταναστευτική πολιτική που διασύρει διεθνώς τη χώρα με τις εικόνες ντροπής στη Μόρια, ο υπουργός Υγείας τον κατηγόρησε ότι στο κόμμα του «χρησιμοποιούν τη πιο μισαλλόδοξη αντιμεταναστευτική ρητορεία, μιλούν για λαθρομετανάστες και πυροδοτούν εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας ενώ καρφάκι δεν τους νοιάζει για τους πρόσφυγες»


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος της δημόσιας υγείας, λόγω των προσφύγων και των μεταναστών και τονίζοντας ότι έγκαιρα έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος καταλόγισε στη κυβέρνηση εγκληματική μεταναστευτική πολιτική που διασύρει διεθνώς τη χώρα με τις εικόνες ντροπής στη Μόρια, ο κ. Ξανθός τον κατηγόρησε ότι στο κόμμα του «χρησιμοποιούν τη πιο μισαλλόδοξη αντιμεταναστευτική ρητορεία, μιλούν για λαθρομετανάστες και πυροδοτούν εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας ενώ καρφάκι δεν τους νοιάζει για τους πρόσφυγες».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας εξαιτίας των προσφύγων. Ούτε ένα κρούσμα ιλαράς δεν είχαμε στον καταυλισμό της Μόριας γιατί έγιναν έγκαιρα εμβολιασμοί και το 2017 και το 2018 ενώ έγινε επιδημιολογική επιτήρηση όταν υπήρξαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Δεν υπήρξε διασπορά ούτε στο πληθυσμό των προσφύγων ούτε στους κατοίκους της Λέσβου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>« Επειδή ακριβώς υπήρξε πρόνοια και αυξημένα μέτρα πρόληψης για αποτροπή κινδύνων, δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Από την πλευρά του ο κ. Φωτήλας υποστήριξε ότι ο καταυλισμός της Μόριας έχει γίνει δημόσιος υγειονομικός κίνδυνος.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Στη Μόρια δημιουργήσατε ένα κολαστήριο με ανύπαρκτες υποδομές. Αφήσατε τους πρόσφυγες στο έλεος τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Τα περιστατικά βιασμών δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο», υποστήριξε ο κ. Φωτήλας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Δεν θα αμφισβητήσω τη βασιμότητα της κριτικής που ασκείται και από τις ΜΚΟ και από άλλους παρατηρητές και άλλα διεθνή όργανα για τη Μόρια», σημείωσε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Ο υπερπληθυσμός των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα δημιούργησε μια πραγματική δυσκολία στο να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Από το 2017 έχει αυξηθεί κατά 24% η μεταναστευτική ροή. Στη Μόρια είναι περίπου 9.500 πρόσφυγες όταν η χωρητικότητα του καταυλισμού είναι στο 1/3», συμπλήρωσε.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Ακόμα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μόρια, σημειώνοντας ότι ήδη υπηρετούν συνολικά 33 γιατροί ενώ αυτές τις μέρες όπως είπε θα προστεθούν άλλοι δύο στρατιωτικοί γιατροί για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ενώ παράλληλα έχει γίνει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη 1500 ατόμων που θα καλύψουν όλη την Ελλάδα.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Το πλάνο του υπουργείου είναι μέσα στο Νοέμβριο να υπάρξει σημαντική βελτίωση. Ήδη έχουν μετακινηθεί 3.000 ενώ αυτή τη στιγμή παραμένουν στον καταυλισμό 7.300 μετανάστες», υπογράμμισε.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις αλλά να δίνετε λύσεις. Δεκ κάνατε όμως τίποτα. Μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΣ» γίνονται δεκάδες προσλήψεις μέσα από έναν απίστευτο ρουσφετολογικό μηχανισμό», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Παράλληλα, ο κ. Φωτήλας έκανε λόγο για αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες, για ρουσφετολογικές προσλήψεις και για εικόνες ντροπής που διασύρουν τη χώρα διεθνώς.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Καρφάκι δεν σας καίγεται για την αξιοπρέπεια και την υγεία των προσφύγων. Το μόνο που σας νοιάζει είναι τα ψηφαλάκια της ακροδεξιάς. Εκεί στοχεύετε, με λαϊκίστικο και χυδαίο τρόπο», του απάντησε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Εμείς διαχειριστήκαμε ένας πρόβλημα που υπερβαίνει τις αντοχές μιας χώρας για αυτό ζητάμε αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δυσκολίες υπάρχουν. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτή η ιστορία της υγειονομικής βόμβας που λέτε εδώ και τρία χρόνια έγινε ανέκδοτο».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>«Δεν μπορεί να λέτε για τους επιστήμονες που πάνε στους καταυλισμούς και προσφέρουν τις υγειονομικές υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος ότι είναι προσπάθεια κομματικής άλωσης. Προσβάλλετε και την αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη τους. Κάνουμε προσπάθεια να ενισχύσουμε τη κρατική φροντίδα σε συνεργασία και με τις ΜΚΟ κα με τους τοπικούς φορείς», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>