Αλλαγές σε φορολογία για επιπλέον έσοδα 4,5 δισ. ευρώ

Προκοπης Xατζηνικολαου

Με στόχο την είσπραξη επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ το 2010, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών θα αποτελέσουν βασικές ενότητες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και η μείωση των ποσοστών έκπτωσης που ισχύουν σήμερα. Το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 7 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο 2,7% του ΑΕΠ.

Ολες οι φοροαπαλλαγές θα εξεταστούν από μηδενική βάση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου αναφέρει ότι σήμερα το σύστημα των εκπτώσεων λειτουργεί με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται κυρίως οι οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες.

Η μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα θα πραγματοποιηθεί με την πλήρη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (πλην των επιδομάτων που λαμβάνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού). Το σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων από το 2010, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα φορολογούνται με μία ενιαία και προοδευτική κλίμακα. Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι αμοιβές σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων που φορολογούνται σήμερα με συντελεστές 5 έως 20% θα υπαχθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Από τις αλλαγές που θα επέλθουν όσοι είχαν εισοδήματα που φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς θα επιβαρυνθούν σημαντικά, καθιστώντας ωστόσο δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών. Μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν οι μηχανικοί, οι δικαστές, οι βουλευτές, οι εφοριακοί κ. λπ., δεδομένου ότι θα απολέσουν την ευεργετική φορολογική μεταχείρηση που είχαν μέχρι σήμερα. Αναλυτικότερα υπό εξέταση βρίσκονται τα εξής εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς:

α) Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε εφοριακούς (επίδομα ΔΙΒΕΕΤ), τελωνειακούς (επίδομα ΔΕΤΕ) και υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους (επίδομα ΔΕΧΕ), από τα οποία το 50% φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

β) Οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που έχουν αναλάβει.

γ) H ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους γιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

δ) Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.

ε) Οι αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας.

στ) Οι καθαρές αμοιβές που λαμβάνουν για τις πάνω από δύο ανά μήνα εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΙΚΑ.

ζ) Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων ως επιβράβευση.

η) Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές.

θ) Οι παροχές που χορηγούνται σε νομάρχες, δημάρχους.

ι) Οι ειδικές αμοιβές μελών Δ. Σ. εταιρειών που φορολογούνται με συντελεστή 25%.