Αλλαγές στην Υγεία

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ


Σαρωτικές αλλαγές με ψαλίδισμα επιδομάτων για τις πολυμελείς οικογένειες, επέκταση του αντιτίμου κατά την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και συγχωνεύσεις νοσοκομείων αναμένουν τον τομέα της υγείας εντός του 2011, καθώς «μεγάλο στοίχημα» του υπουργείου είναι να περιοριστούν έως και 1,4 δισ. ευρώ οι δαπάνες για την περίθαλψη…
Βασικός άξονας της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει το ΥΥΚΑ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι η «αυτοχρηματοδότηση» του συστήματος με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την επέκταση του αντιτίμου για τις επισκέψεις στα ΤΕΠ, αλλά και τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών των νοσοκομείων με τις δημόσιες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ωστόσο -με εξαίρεση την τοποθέτηση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2800 νοσηλευτών- θα επιχειρηθεί και το «ψαλίδισμα» των δαπανών στο Ε.Σ.Υ. Μια κίνηση που αναμένεται να υλοποιηθεί με μέτρα όπως είναι η αλλαγή του συστήματος προμηθειών, η μηχανοργάνωση, η μείωση των κερδών των φαρμακαποθηκών, αλλά και η αναπροσαρμογή των προνοιακών επιδομάτων προς τις πολυμελείς οικογένειες. «Ο τομέας της υγείας στη χώρα μας, τα επόμενα δύο χρόνια θα βρεθεί σε διαρκή κίνηση» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως θα υπάρξει μεν προσπάθεια άντλησης πόρων από ένα σύστημα «σπάταλο, κακοδιοικημένο και διεφθαρμένο», χωρίς όμως να θιγούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο και καμία δικαιολογία» για αυξήσεις των δαπανών. Γι’ αυτό, εξάλλου και ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2011 αποφασίστηκε να περιοριστεί στα 5,518 δισ. ευρώ, έναντι 6,1 δισ. ευρώ που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Με ποιο τρόπο θα επιχειρηθεί η μείωση των δαπανών του δαιδαλώδους ΕΣΥ; Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος:

* 150 εκατ. ευρώ: θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
* 250 εκατ. ευρώ: αναμένεται να είναι το όφελος από τις προμηθευτικές δαπάνες.
* 150 εκατ. ευρώ: θα εξοικονομηθούν από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες, αν και όπως ξεκαθάρισε χθες από τη Βουλή ο υπουργός δεν θα ισχύσουν τελικά τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι εξοικονόμησης κονδυλίων.

«Η εποχή της συμβολικής χρήσης των δημοσίων πόρων εξέπνευσε ανεπιστρεπτί με το τέλος της επίπλαστης μεταπολιτευτικής ευμάρειας. Δεν μειώνουμε τα επιδόματα, δεν αλλοιώνουμε τις πολιτικές μας, αλλά εξορθολογίζουμε την κοινωνική μας πολιτική», είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράλληλα με τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών, αναμένεται και η υλοποίηση πολιτικών που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ιδίων πόρων του συστήματος κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει χρονοδιαγράμματος στόχος είναι:

Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010
– Να έχει επεκταθεί σε όσα περισσότερα νοσοκομεία γίνεται η ολοήμερη λειτουργία.
– Να επεκταθεί σε όλους η καταβολή ενός μικρού αντιτίμου στους επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Εντός Ιανουαρίου 2011:
– Να έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Υγείας ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων.
– Να ψηφιστεί νόμος, ώστε να μεταφερθούν οι μονάδες υγείας των Ταμείων στο Ε.Σ.Υ.
– Να θεσπιστεί η επιστροφή κερδών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία, καθώς και να μειωθεί κατά 2.5% το κέρδος των φαρμακαποθηκών.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2011:
– Να εφαρμοστεί η δυνατότητα ο ίδιος διοικητής να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία.
– Να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του διπλογραφικού συστήματος, η μηχανοργάνωση τουλάχιστον των αποθηκών, των φαρμακείων και των λογιστηρίων των νοσοκομείων
– Να ξεκινήσει η συγχώνευση νοσοκομείων.
– Να αναμορφωθεί το καθεστώς των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.