Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία

Επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης σε ένα χρόνο, ευνοική αλλαγή μισθολογίου, σύσταση διακομματικής επιτροπής για την εξέλιξη των γιατρών, είναι οι βασικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Εν μέσω διαφωνιών από εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομιμότητας με τη συλλογική σύμβαση των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ δεσμεύτηκε για διάλογο μαζί τους και για νέες αλλαγές έως ότου έρθει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι τουλάχιστον 2000 προσλήψεις γιατρών θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, σε 48ωρη απεργία από την Πέμπτη προχωρούν οι νοσοκομειακοί που αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Την ίδια ώρα οι προμηθευτές σταματούν την προμήθεια των νοσοκομείων και ετοιμάζουν αγωγές διεκδικώντας εκατομμύρια ευρώ, ενώ πολλά νοσοκομεία θα βρεθούν σύντομα χωρίς αναλώσιμα υλικά.

Επίθεση στον υπουργό υγειάς Δημήτρη Αβραμοπουλο εξαπέλυσαν μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Αβραμόπουλο ότι απουσιάζει από τον σχεδιασμό για το ΕΣΥ και προσπαθεί με υπεκφυγές να παριστάνει τον αντάρτη στην κυβέρνηση. Ευθύνες στην κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ επέρριψε από την πλευρά του ο Γιώργος Φλωρίδης.

Νωρίτερα, στο συνέδριο, είχε επικρατήσει ένταση όταν εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαρισμού των νοσοκομείων ανάρτησαν πανό με συνθήματα υπέρ της Κωνσταντίνας Κούνεβα και απαίτησαν να πάρει το λόγο εκπρόσωπος τους, ενώ επρόκειτο να μιλήσει ο κ.Φλωρίδης.

Στο συνέδριο είχε προσκληθεί αλλά δεν παραβρέθηκε τελικά ο υπουργός Υγείας, κάτι που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της.