Αλλαγές στο παρά 5’ για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Με «πακέτο» αλλαγών στο «παρά πέντε» και με στόχο την αντιστροφή του κλίματος στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και την εξουδετέρωση των αντιδράσεων εν όψει της κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, εμφανίστηκε χθες κατά την έναρξη της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στον ιδιωτικό τομέα και τις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός Εργασίας.
Ο Α. Λοβέρδος, εγγυώμενος τις συντάξεις και υποσχόμενος για το μέλλον αναπροσαρμογή των επιδομάτων που αντικατέστησαν τη 13η και τη 14η σύνταξη, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, προχώρησε στη μείωση της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου για τον στρατό. Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλαγές και στο ασφαλιστικό του δημοσίου, που άρχισε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή.
Η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου -που κορυφώνεται σήμερα με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη- ξεκίνησε χθες με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ, την οποία στήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση στις αλλαγές που κατέθεσε χθες ενσωμάτωσε αρκετές παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (όπως λ.χ. για την κάλυψη των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό) ωστόσο εμμένει στην ένταξη στο ΙΚΑ από 1/1/2011 των νεοδιοριζόμενων στο δημόσιο.
«Επιμένουμε στο ένα Ταμείο μισθωτών», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος άναψε το «πράσινο» φως και στους σημερινούς δημόσιους υπαλλήλους ότι μπορούν από τώρα αν το επιθυμούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό. «Εμείς», επισήμανε, «αισθανόμαστε απόλυτα καλά απέναντι στους ψηφοφόρους, γιατί πήραμε δύσκολες αποφάσεις με στόχο να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος». «Παλεύουμε να διασώσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που κατέρρεε» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας. Πάντως, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τις παρατηρήσεις των βουλευτών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς έκανε λόγο για απότομη και επώδυνη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες και μεγάλη μείωση των συντάξεων του δημοσίου.
Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πήγε στις εκλογές με το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» και ότι τώρα ξέχασε το πρώτο και υπηρετεί το δεύτερο. Από τη ΝΔ, ο Κ. Μαρκόπουλος παρομοίασε την κυβέρνηση με ? Bollywood, ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για κατεδάφιση με αντισυνταγματικό τρόπο του κοινωνικού κράτους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να οικοδομήσει πάνω στα γκρεμίσματα της ΝΔ», ενώ ο Ντ. Ρόβλιας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας ως «αβάσιμη και αόριστη». Για «μεγάλη σφαγή» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων έκανε λόγο ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ). Για «συνταγματικές κοκορομαχίες» κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο Α. Ροντούλης (ΛΑΟΣ), ενώ ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί ένα νέο Ιουλιανό πραξικόπημα».
Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ κατατέθηκε η τροπολογία για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών σύμφωνα με την οποία, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014, προβλέπεται ήπια κλιμάκωση του χρόνου προϋπηρεσίας από 1,5 έως 6 έτη.

 

«Ναι» από Κιλτίδη
Υπέρ της αρχής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κιλτίδης, ανακοινώνοντας ότι δίνει «θετική ψήφο».

Εν τω μεταξύ, επικριτικός εμφανίστηκε και πάλι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής, ο οποίος, χωρίς να το πει ευθέως, άφησε να εννοηθεί ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τη σημερινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου. «Περιμένω ο πρωθυπουργός να δώσει ελπίδα στην ελληνική κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής στη 13η και 14η σύνταξη.

Λευτέρης Γαλανός
galanos@parliament.gr