Αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών

 

Το επόμενο crash test για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα είναι το περιβόητο «νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία» που θα προωθηθεί μέσω νομοσχεδίου σε δύο μήνες.

Ενα σύστημα που αποσκοπεί στην περιστολή της σπατάλης και θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρονική διαχείριση.

Ενα σύστημα όμως που στην πράξη δεν αναμένεται να αποδώσει τη φετινή χρονιά αφού το «παιχνίδι» για το 2010 φαίνεται να έχει ήδη χαθεί. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα όλες οι αγορές γίνονται εξωσυμβατικά και χωρίς ουσιαστικά να υπολογίζεται το πραγματικό κόστος, αφού βασικό μέλημα τώρα είναι να μην «απογυμνωθούν» τα νοσοκομεία από αναλώσιμα.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζονται τα υπό προώθηση μέτρα, αλλά ανακαλύπτουν νέα προσκόμματα.

Ολα δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης των αγορών θα μεταφερθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως μηχανήματα κ.λπ. Μέθοδος που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν αλλά απεδείχθη αναποτελεσματική, καθώς οι διαγωνισμοί σκόνταφταν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τα φάρμακα που αποτελούν μεγάλο τμήμα της δαπάνης θα αγοράζονται με ενιαίους διαγωνισμούς όπου ρόλο θα παίζουν οι ουσίες και όχι οι εμπορικές ονομασίες αλλά και οι τιμές. Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι μικροί «παίκτες», αλλά θεωρείται αδύνατο να μπορούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.

Τα αναλώσιμα στόχος είναι -όπως αναφέρουν πληροφορίες- να αγοράζονται μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος όπου όλα τα είδη θα είναι κωδικοποιημένα. Τα κριτήρια θα δίδονται «ανοικτά» στο Διαδίκτυο και ουσιαστικά θα ακολουθείται η μέθοδος του πιο φθηνού προϊόντος. Ερώτημα όμως παραμένει ποιος θα πιστοποιεί την ποιότητα των ειδών που θα επιλέγονται σε σχέση με την τελική τιμή τους.

Πάντως για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα έχει στα χέρια του ένα πρόγραμμα προμηθειών που συνέταξε ύστερα από πιέσεις η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας λίγο πριν παραιτηθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μία καταγραφή που δείχνει για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά τι υλικά και τι ποσότητες χρειάζεται ακριβώς.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ