Αλλαγή διοικήσεων σε νοσοκομεία, λόγω ανικανότητας

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Μίνι ανασχηματισμό» στις διοικήσεις των νοσοκομείων αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού του εξάμηνου έργου, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αλλάξει σε 20 από τα 132 νοσοκομεία τους διοικητές, οι οποίοι δεν έπιασαν τους «στόχους» για το «νοικοκύρεμα» του χώρου της νοσοκομειακής περίθαλψης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν νοσοκομεία που ορισμένοι διοικητές τα διέλυσαν» και πρόσθεσε ότι ήδη τους προηγούμενους μήνες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους γι’ αυτόν τον λόγο δέκα διοικητές.

Μεταξύ των στόχων για τους οποίους είχαν δεσμευθεί με υπογραφή μνημονίου τα νοσοκομεία και χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Λοβέρδο προϋπόθεση για την παραμονή του στο υπουργείο είναι η εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, η μηχανοργάνωση φαρμακείου, αποθήκης και λογιστηρίου και η απογραφή των υλικών στα μεγάλα νοσοκομεία. Τους δύο πρώτους στόχους έχουν πιάσει σήμερα περισσότερα από 100 νοσοκομεία. Απογραφή υλικών έχει γίνει σε 124 νοσοκομεία, 119 έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό του 2009 και 122 απολογισμό του 2010. Ολα εισάγουν στοιχεία στο ESY. net –διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση οικονομικών και λειτουργικών στοιχείων– αν και 26 νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ορισμένα στοιχεία. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί αιχμή του δόρατος για το υπουργείο Υγείας, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λοβέρδος, «ό, τι αδυνατείς να μετρήσεις, δεν μπορείς και να το διοικήσεις».

Tελικός στόχος για το 2011 είναι η μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ των προμηθειών των νοσοκομείων και κατά 150 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό, θα επιτευχθεί. Πρόσθεσε δε ότι έχει την ευχέρεια να περικόψει 100 εκατ. ευρώ επιπλέον από τον συνολικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας (από 1,3 δισ. ευρώ περικοπές το 2011 σε 1,4 δισ. ευρώ). Παράλληλα, εκτίμησε ότι με παρεμβάσεις σε τομείς –εκτός της περίθαλψης– μπορεί να επιτύχει την επόμενη τετραετία μειώσεις της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ενας από αυτούς τους τομείς είναι και η τιμολόγηση φαρμάκων, η αρμοδιότητα της οποίας «περνάει» από σήμερα στο υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, κ. Λοβέρδος προανήγγειλε τη μείωση των τιμών των γενοσήμων (αντίγραφων) φαρμάκων εντός του Απριλίου, οι οποίες όμως δεν θα είναι υψηλές στα «φθηνά» φάρμακα. Οπως είπε, «δεν θα συντρίψω τις τιμές των φαρμάκων των 4, 5 ή 6 ευρώ». Πάντως, με βάση το Mνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της, θα πρέπει να καθοριστεί η ανώτατη τιμή των γενοσήμων φαρμάκων στο 60% της τιμής των αντίστοιχων επωνύμων, από το 80% που είναι σήμερα. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξηθεί η χρήση τους στις κλινικές των νοσοκομείων, μέτρο για το οποίο έχουν ήδη λάβει εντολές από το τέλος του 2010 οι διοικητές των νοσοκομείων. Σε αυτήν την προσπάθεια προς το παρόν προηγούνται τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (30%) και υπολείπονται τα νοσοκομεία της Κρήτης (μόλις 5%).

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που μεταξύ άλλων εισάγει την εικαζόμενη συναίνεση για την αφαίρεση οργάνων. Οπως είπε, το προσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση θα συμβάλει στην αύξηση των μοσχευμάτων και θα συνοδευθεί από καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και τοποθέτηση συντονιστών μεταμοσχεύσεων στις ΜΕΘ.