Αλλαγή προέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Της Ιωαννας Mανδρου

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διεργασίες στην κυβέρνηση για την επιλογή νέου προέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο ρόλος του οποίου –ενόψει της οικονομικής κρίσης και των νέων αρμοδιοτήτων για έλεγχο στο σύνολό τους των οικονομικών των ΟΤΑ– είναι πλέον αναβαθμισμένος.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του κ. Γ. Κούρτη, λήγει αύριο 8 Αυγούστου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου με βάση τον νέο νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε και δίνει ρόλο και στη Βουλή για τις επιλογές ανώτατων δικαστικών σε ηγετικές θέσεις στη Δικαιοσύνη.

Η ανάδειξη νέου προέδρου, αλλά και δύο αντιπροέδρων στο τρίτο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, συμπίπτει με μια περίοδο όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αρμοδιότητες σε θέματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά –πρόσφατα γνωμοδότησε ενόψει της ψήφισης των ασφαλιστικών νόμων–, εκ των πραγμάτων έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Επιπλέον όμως έχει και πρόσθετες αρμοδιότητες για έλεγχο –για πρώτη φορά– και των εσόδων των ΟΤΑ, με βάση τον νόμο «Καλλικράτη». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει, αμέσως μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου, στο υπουργικό να κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναζήτηση ανώτατου δικαστικού για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που να έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στον νέο σύνθετο ρόλο του δικαστηρίου. Επικρατέστερος για την προεδρία φέρεται ο ήδη αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ιω. Καραβοκύρης, δικαστικός που προέρχεται από την τακτική Δικαιοσύνη και στο παρελθόν είχε διατελέσει και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Αλλες επιλογές

Ωστόσο πιθανότητες επιλογής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συγκεντρώνει και ο κ. Ευ. Ροντογιάννης, αντιπρόεδρος κι αυτός του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έμπειρος δικαστικός, δίχως να αποκλείεται και άλλη επιλογή από το σύνολο των αντιπροέδρων που υπηρετούν σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.